Milioane de oameni sunt la un pas de foamete. Și-au vândut fiicele și organele pentru a supraviețui

În a doua iarnă de când talibanii au preluat controlul și fondurile străine au fost înghețate, milioane de oameni sunt la un pas de foamete.

Afganii le dau copiilor lor flămânzi medicamente pentru a-i seda – alții și-au vândut fiicele și organele pentru a supraviețui, conform BBC.

“Copiii noștri continuă să plângă și nu dorm. Nu avem mâncare. Așa că mergem la farmacie, luăm tablete și le dăm copiilor noștri ca să simtă somnolență” a spus Abdul Wahab.

Bărbatul locuiește chiar în afara Heratului, al treilea oraș ca mărime al țării, într-o așezare de mii de căsuțe de noroi, plină de oameni strămutați și bătuți de război și dezastre naturale.

Men and children on the streets in Herat

Din buzunarul tunicii scoase o fâșie de tablete. Erau alprazolam – tranchilizante prescrise de obicei pentru tratarea tulburărilor de anxietate.

Medicii spun că atunci când sunt administrate copiilor mici care nu primesc o nutriție adecvată, astfel de medicamente pot provoca leziuni hepatice, împreună cu o serie de alte probleme precum oboseala cronică, tulburările de somn și de comportament.

De la o farmacie locală, se pot cumpăra cinci comprimate din medicamentele utilizate pentru 10 afgani (aproximativ 10 cenți SUA) sau prețul unei bucăți de pâine.

A small, emaciated child is fed by a spoon

O femeie spune că mănâncă pâine uscată dimineața, iar noaptea o scufundă în apă pentru a o umezi.

ONU a spus că acum se desfășoară o „catastrofă” umanitară în Afganistan.

Majoritatea bărbaților din zona din afara Heratului lucrează ca muncitori zilieri.

Dar când talibanii au preluat conducerea în august anul trecut, fără recunoaștere internațională pentru noul guvern de facto, fondurile străine care au ajuns în Afganistan au fost înghețate, declanșând un colaps economic care i-a lăsat pe bărbați fără muncă în majoritatea zilelor.

În ziua rară în care își găsesc de lucru, câștigă aproximativ 100 de afgani, sau puțin peste 1 dolar (0,83 GBP).

Un alt bărbat, în vârstă de douăzeci de ani, a spus că a suferit o intervenție chirurgicală pentru a-și îndepărta rinichiul în urmă cu trei luni.

„Nu exista nicio cale de ieșire. Am auzit că poți vinde un rinichi la un spital local. M-am dus acolo și le-am spus că vreau. Câteva săptămâni mai târziu, am primit un telefon prin care îmi cerea să vin la spital”, a spus el.

“Mi-au facut niste analize, apoi mi-au injectat ceva care m-a facut inconstient. Mi-a fost frica, dar nu am avut de ales”, a mai spus bărbatul plângând.

El a fost plătit cu aproximativ 270.000 de afgani (3.100 de dolari) pentru asta, dintre care majoritatea au fost plătiți pentru a rambursa banii pe care îi împrumutase pentru a cumpăra alimente pentru familia sa.

“Dacă mâncăm într-o noapte, nu mâncăm în următoarea. După ce mi-am vândut rinichiul, simt că sunt jumătate de persoană. Mă simt fără speranță. Dacă viața continuă așa, simt că aș putea muri”, a spus el.

Vânzarea de organe pentru bani nu este nemaivăzută în Afganistan. Se întâmpla chiar și înainte de preluarea talibanilor. Dar acum, chiar și după ce au făcut o alegere atât de dureroasă, oamenii descoperă că încă nu găsesc mijloacele pentru a supraviețui.

Demnitatea cu care își duc viața oamenii de aici a fost ruptă de foame.

Copiii din Afganistan sunt ameninţaţi de o iarnă a foametei | Global | DW |  18.11.2022

„Mi-am vândut fiica de cinci ani pentru 100.000 de afgani”.

„Înțelegem că este împotriva legilor islamice și că punem viața copiilor noștri în pericol, dar nu există altă cale”, a spus Abdul Ghafar, unul dintre șefii comunității.

“Situația este rezultatul sancțiunilor internaționale asupra Afganistanului și al înghețarii activelor afgane. Guvernul nostru încearcă să identifice câți au nevoie. Mulți mint în legătură cu condițiile lor pentru că cred că pot primi ajutor”, a spus Hameedullah Motawakil, purtătorul de cuvânt al guvernului provincial al talibanilor din Herat.

El a mai spus că talibanii încearcă să creeze locuri de muncă.

„Cautăm să deschidem mine de minereu de fier și un proiect de gazoduct”.

Este puțin probabil să se întâmple asta în curând.

Oamenii ne-au spus că se simt abandonați de guvernul taliban și de comunitatea internațională.

Foamea este un ucigaș lent și tăcut, efectele ei nu sunt întotdeauna vizibile imediat.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *