Eveniment NATO organizat de România. Jens Stoltenberg vine țara noastră

Cu ocazia reuniunii miniștrilor de Externe din Alianța Nord-Atlantică, secretarul general al acestei organizații, Jens Stoltenberg, va ajunge în România.

El se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă şi cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Potrivit unui comunicat transmis presei, înaltul oficial va susţine o conferinţă de presă comună cu preşedintele României (în jurul orei 17,00) şi va face declaraţii de presă alături de ministrul român al Afacerilor Externe (aproximativ ora 17,35).

În cursul zilei de marţi, conform sursei citate, Stoltenberg se va întâlni și cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Secretarul general NATO va fi prezent în România în perioada 28 – 30 noiembrie pentru a prezida reuniunea miniştrilor de Externe aliaţi. De asemenea, în cursul zilei de marţi, Stoltenberg va participa la Aspen – GMF Bucharest Forum, unde va susţine un discurs. 

Reuniunea miniștrilor de Externe din NATO

La București are loc pe 29 și 30 noiembrie, pentru prima dată de când România este membră NATO, reuniunea miniștrilor de Externe din Alianța Nord-Atlantică. Este cel mai important eveniment NATO organizat de România din 2008, când la București a avut loc unul dintre summiturile Alianței.

Cu această ocazie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dar și secretarul de stat american, Antony Blinken, vor avea întâlniri bilaterale cu președintele Klaus Iohannis. 

Printre participanți se află Antony Blinken, Annalena Baerbock, Catherine Colonna – și miniștrii de Externe din Finlanda și Suedia, state candidate la NATO, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Bosnia și Herțegovina.

Potrivit Ministerului Român de Externe, prezența la reuniunea NATO a miniștrilor de Externe din Republica Moldova, Georgia, Bosnia și Herțegovina este datorată deciziei adoptate de Aliați, în vară, ca cele trei state să fie sprijinite practic de Alianță.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *