Regele Mihai I al României se întoarce în mormânt. „Este o blasfemie. Nu poate fi închiriată istoria României!”

„Șpriț și lăutari”, așa se cheamă petrecerea organizată în acest an, de 1 Decembrie, în Trenul Regal.

O firmă de evenimente a vândut 80 de bilete pentru o călătorie cu Trenul Regal pe ruta Gara Băneasa – Sinaia și retur.

Reprezentanții Casei Regale a României au transmis că „istoria României nu poate fi închiriată”.
Un bilet a costat 500 de euro și în pachet a intrat o călătorie cu trenul București – Sinaia și retur, o degustare de vinuri, mâncare și muzică lăutărească, a notat Europa Liberă.
Casa Regală a reacționat prin vocea directorului Ion Tucă. „Este, din punctul meu de vedere, o blasfemie să se facă astfel de acţiuni în Trenul Regal şi nu consider că poate fi închiriată istoria României. Cu siguranţă, dezaprob total ceea ce se întâmplă acum, pentru că Trenul Regal l-a condus pe regele Mihai pe ultimul drum, la Curtea de Argeş, şi acum, după cinci ani, vedem că se întâmplă astfel de evenimente”, a declarat directorul Administrației Proprietăților Regale, Ion Tucă

Trenul Regal, folosit acum de către Familia Regală, a intrat în folosință în 1928, când a fost construit de o companie italiană și a fost gândit ca un mijloc de transport pentru regele Ferdinand și regina Maria.
Regele Mihai (1921-2017) a călătorit cu Trenul Regal în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Același mijloc de transport l-a dus în exil, în ianuarie 1948, după abdicarea forțată din 30 decembrie 1947.

FOTO / Trenul regal: Călătoria de 1 Decembrie rămâne cea mai emoționantă și  mai dătătoare de mândrie. Povestea Continuă... - Ziarul Unirea

După 1948 a devenit tren prezidențial și a găzduit negocieri importante din istoria României.

În perioada comunistă, adică între 1948 și 1989, Trenul Regal a transportat liderii politici români, europeni și americani.

Același tren l-a condus pe ultimul drum pe Regele Mihai.

În 1977 a fost înlocuit de o garnitură făcută la Arad. 4 generații ale familiei regale au călătorit cu acest tren.

Vagonul de tren care a purtat sicriul Regelui Mihai I, vandalizat de  navetiști

Istoria trebuie respectată, domnule ministru Sorin Grindeanu!

Preşedinte PNL Iaşi Alexandru Muraru îl critică dur pe ministrul Transporturilor cu privire la evenimentele programate pe 1 Decembrie pentru care se foloseşte de Trenul Regal. Trenul Regal a fost închiriat pentru Ziua Națională unei agenții de publicitate.

 “Atingerea adusă valorilor istorice prin închirierea Trenului Regal de către o companie care intenționează să organizeze în vagoanele regale petreceri lăutărești pentru 1 Decembrie este intolerabilă și trebuie stopată imediat. Am primit cu multă îngrijorare informația potrivit căreia trenul regal care l-a condus pe Regele Mihai pe ultimul drum, la Curtea de Argeş, urmează să găzduiască, cu girul Societății Feroviare de Turism SA, o petrecere cu “muzică lăutărească și brânzeturi fine”, pentru un eveniment privat. Casa Regală și opinia publică dezaprobă vehement acest tip de manifestare în trenul în care patru generații ale Familiei Regale au trăit momente istorice. Din acest motiv, îi solicit public ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, să intervină urgent și să oprească iminenta ofensă adusă memoriei acestui simbol național al istoriei noastre.

Organizarea de petreceri cu taraf și muzică lăutărească în Trenul Regal este inacceptabilă într-o societate românească care manifestă un deosebit respect pentru valorile promovate de Familia Regală.

Garanțiile date de către organizatorii petrecerii lăutărești, tocmai în anul centenarului încoronării a celui care a comandat trenul, Rege Ferdinand I, nu au nicio valoare, având obligația morală să renunțe la acest demers și apoi să ceară scuze publice pentru tentativa de închiriere a istoriei pentru petreceri lăutărești.

Ministrul Transporurilor trebuie să înțeleagă faptul că lipsa de reacție într-o asemenea situație înseamnă lipsa de respect pentru Casa Regală și opinia publică generală, lăsând să genereze un precedent periculos pentru simbolistica istorică și identitatea regală” a transmis preşedintele PNL Iaşi.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *