Fostul senator PSD Niculae Bădălău a fost săltat de procurorii DNA. Acuzațiile sunt foarte grave

Procurorii DNA l-au reținut pentru 24 de ore, duminică seară, pe fostul senator Niculae Bădălău.

Potrivit anchetatorilor, Bădălău este cercetat pentru fapte de luare de mită și trafic de influență. La sediul DNA a venit și Gabi Bădălău, fiul lui Niculae Bădălău. 

Niculae Bădălău este în prezent vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul Curţii de Conturi. 

Niculae Bădălăui „ar fi apărat interesele unei societăţi comerciale implicate în circuitul financiar fraudulos prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF), cât şi pe lângă persoane cu funcții în instituțiile de stat din județul Giurgiu (prefectură, conducerea Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA)”, transmite DNA într-un comunicat.

Societatea comercială în favoarea căreia a intervenit Bădălău a primit de la APIA suma de 2.778.000 lei. Banii au fost folosiți în circuitul evazionist, și nu în scopul pentru care fuseseră alocați.

În plus, în 2022, la cererea lui Bădălău, societatea comercială i-a pus la dispoziție gratuit produse alimentare pentru un eveniment organizat la restaurantul său.

În aceeași perioadă, fostul senator PSD a făcut demersuri pentru angajarea fictivă a unei femei la cabinetul său senatorial, la una dintre societățile civile implicate.

Deși aceasta nu a desfășurat nicio activitate în cadrul societății comerciale, ea a figurat mai mult timp ca angajată și a încasat sume de bani pentru o activitate neefectuată.

Bădălău a rămas în memoria colectivă cu două episoade, unul în 2018, când a primit o dedicație muzicală de la lăutari cu injurii la adresa Diasporei (”Să vină Diaspora/ Că noi ne p….ăm pe ea”), fapt care a amplificat furia electoratului din afara granițelor împotriva PSD, și un altul din 2019, când a spus că partidul i-a făcut oameni pe mulți dintre social-democrați: ”Până la urmă ceea ce suntem astăzi partidul ne-a făcut. Partidul ne-a făcut ce suntem astăzi fiecare dintre noi. Fără partid unii dintre noi erau nimeni”.

Ultima declarație era făcută după eșecul răsunător înregistrat de PSD la alegerile europarlamentare din 2019, încheiat cu condamnarea definitivă a lui Liviu Dragnea de a doua zi după alegeri.

Niculae Bădălău a mai fost cercetat în 2013 pentru trafic de influență, pentru că ar fi „apărat interesele unei societăți comerciale implicate în circuitul financiar fraudulos prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenției Naționale pentru Administrare Fiscala (ANAF), cât și pe lângă persoane cu funcții în instituțiile de stat din judetul Giurgiu (prefectura, conducerea Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA)”. Dosarul a fost clasat în cele din urmă de procurori.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *