Un război între SUA și China este inevitabil. „Va fi sfârșitul lumii bazate pe supremația puterii americane”

Experții militari din toată lumea sunt de părere că, a început deja bătălia pentru supremație la nivel mondial pe anumite paliere, precum cel economic ori tehnologic între SUA și China.

Nu puțini sunt însă experții care spun însă că o confruntare militară între cele două blocuri e inevitabilă.

La nivel militar, generalul-locotenent (ret) american Ben Hodges, fost comandant al Forţelor Terestre ale SUA în Europa (USAREUR), a atras atenția că SUA și China se îndreaptă spre un conflict inevitabil, Beijingul urmând un program de înarmare fără precedent, fiind asemănător cu ceea ce făceau SUA în preajma celui de-al Doilea Război Mondial.

Valentin Naumescu,  profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş‑Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), se numără și el printre cei care cred că o confruntare militară între SUA și China e inevitabilă „mai devreme sau mai târziu”.

„Sunt multe teorii, analize și scenarii. Și eu mă număr printre cei care consideră că momentul unei confruntări decisive între SUA și China pentru marcarea supremației globale va veni mai devreme sau mai târziu”, precizează expertul.

 Valentin Naumescu spune că cel mai probabil acest moment va fi legat de Taiwan. Iar un eșec al SUA în chestiunea Taiwanului ar duce la „sfârșitul lumii bazate pe supremația puterii americane” și ar pune sub semnul întrebării chiar și NATO.

„Cel mai probabil acest moment al confruntării, ar fi cel în care China va contesta lumea bazată pe sistemul garanțiilor de securitate americane și va fi legat de Taiwan. Acesta e cel mai probabil scenariu.

În momentul în care China comunistă va contesta sistemul garanțiilor de securitate americane, și dacă o va face cu succes, înglobând Taiwanul, astfel garanțiile de securitate ar eșua în ceea ce privește Taiwanul. Acest lucru ar echivala pe sfârșitul lumii bazate pe supremația puterii americane și pe garanțiile de securitate pe care americanii le oferă aliaților. Cine ar mai putea crede în acel moment că NATO e o alianță credibilă dacă SUA nu ar putea garanta securitatea Taiwanului? SUA dau semne că înțeleg cu maximă responsabilitate că e crucial acest conflict în jurul Taiwanului”, a arătat Valentin Naumescu.

„E important ca America să facă în așa fel încât Taiwanul să nu ajungă sub stăpânirea Beijingului. Doar astfel puterea americană va continua să rămână credibilă la nivel mondial”, a conchis profesorul Naumesc.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *