Vouchere educaționale pentru elevi. Cine are dreptul să primească banii de la stat

Ministrul Fondurilor europene, Marcel Boloș, a afirmat că aproximativ 190.000 de elevi vor primi vouchere educaționale pentru îmbrăcăminte și rechizite în prima săptămână din luna decembrie.

Ministrul Marcel Boloș a anunțat că aproximativ 190.000 de copii vor primi vouchere în prima săptămână din decembrie pentru rechizite, dar și îmbrăcăminte. Restul de 55.000 de copii vor primi bani până în luna februarie 2023.

Pentru cei 55.000 de elevi nu au fost emise cardurile, însă urmează să se desfășoare procedura pentru a primi voucherele. Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene a declarat că până în prezent 160.000 de copii din familii defavorizate au primit banii.

Mai mult decât atât, va fi realizată şi o platformă informatică pentru a se verifica veniturile, se va folosi şi baza de date de la ANAF şi, de asemenea, date de la inspectoratele şcolare. Aşadar, nu va mai fi nevoie de acea adeverinţă de venit.

Care sunt elevii care vor primi vouchere de 500 de lei

În anul școlar 2022-2023 sunt 405.000 de beneficiari. Vouchere de 500 de lei vor primi doar elevii care sunt defavorizați și care îndeplinesc condițiile. Banii vor putea fi folosiți strict pentru cumpărarea de haine și rechizite.

Voucherele au întârziat deoarece a fost nevoie de aprobare de la Comisia Europeană. Inițial, banii ar fi trebuit să ajungă la elevi încă de la începutul acestui an școlar. Anul acesta au fost mai mulți beneficiari față de anul precedent, iar mai mulți elevi vor primi sume de bani.

Marcel Boloș promite că anul viitor nu se va mai întâmpla asta

Pentru a nu se mai întâmpla asta, ministrul Fondurilor Europene promite un nou sistem pentru acordarea voucherelor educaționale, începând cu anul școlar 2023-2024.

„Schimbăm mecanismul în totalitate. Va fi cu o platformă dedicată. Cu inspectoratele școlare merge extraordinar de greu toată procedura.

Și noi trebuia să le avem date înainte de începerea anului școlar, ca să se poată cumpăra rechizitele, și în august cumva să virăm acei bani pentru toți beneficiarii.

Lucrăm la un mecanism nou care va presupune ca, înainte de începerea anului școlar, să facem aceste viramente și să regândim, pentru că a crescut semnificativ numărul beneficiarilor acestui program, care este foarte așteptat de părinți și de către elevi”, a mai spus Marcel Boloș.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *