Pisaniile lui Ştefan cel Mare au fost găsite în Herson, Ucraina. Ce spun oficialii din România

De la începutul războiului din Ucraina au fost găsite mai multe obiecte de patrimoniu românesc, printre care și Pisaniile lui Ștefan cel Mare.

Aceste importante crâmpeie din istoria noastră au fost descoperite la Herson, în Ucraina.

Potrivit ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, icoanele aflate în muzeul oraşului ucrainean „au fost furate de agresorul rus”.

„Printre veştile rele pe care războiul din Ucraina le transmite lumii şi-a făcut loc şi o veste bună pentru istoria şi cultura română. În urma unei noi discuţii purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al Culturii, domnul Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Ştefan cel Mare au fost găsite în Herson! Sunt neatinse, în siguranţă”, a precizat, luni, ministrul, într-o postare pe Facebook, la care a ataşat şi o fotografie.

Din nefericire, a adăugat el, toate icoanele muzeului din Herson “au fost furate de agresorul rus, crimă culturală care se repetă peste tot pe unde armata rusă a ajuns în Ucraina…”.

“Am discutat cu ministrul Tkacenko despre posibilitatea de a evacua pisaniile şi alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranţă până la încetarea conflictului. Aşteptăm decizia oficialilor ucraineni, suntem gata să ajutăm”, a arătat Lucian Romaşcanu.

De asemenea, Lucian Romaşcanu preciza că România are multe bunuri de patrimoniu comun pe teritoriul ucrainean și că pentru obiecte de mare însemnătate pentru istoria românilor, așa cum sunt Pisaniile lui Ștefan cel Mare, oficialii români vor depune toate eforturile să fie recuperate, dacă acest lucru este posibil. 

Simboluri românești descoperite în Ucraina

În anul 1838, în timpul sistemului țarist de administrare, una sau două pisanii au fost smulse din zidurile cetății și duse la muzeul Odesa, a afirmat Anatol Popescu, președintele fondator al Asociației românilor din sudul Basarabiei. 

„În timpul administrației românești din perioada interbelică, cel puțin una era încă pe ziduri. Arheologii români din perioada interbelică au făcut cercetări, dar li s-a pierdut urma în anii 50 și nu s-a știu nimic până în 2013, când au fost descoperite de Andrei Krasnojon la muzeul din Herson”, a declarat Anatol Popescu. 

Pisaniile sunt lespezi cu scriere în slavonă în care sunt consemnate evenimente de pe zidurile cetății.  „Capul de bour de pe poarta cetății este important pentru România, că este imprimată și pe actul Unirii de la 1918”, a afirmat Anatol Popescu. 

Conform acestuia, copii asemănătoare ale acestor pisanii au fost reașezate pe zidurile Cetății Albe în urmă cu câțiva ani. 

Anatol Popescu, președintele fondator al Asociației românilor din sudul Basarabiei, susținuse anterior că pisaniile lui Ștefan cel Mare, artefacte din secolul al XV-lea luate de pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru, ar fi fost furate de la muzeul din Herson și duse în Crimeea de către armata lui Putin.

Pisaniile sunt lespezi cu scriere în slavonă care atestă evenimente de pe zidurile cetății, spune Popescu. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *