Veste proastă pentru fumători. Măsuri UE fără precedent

Industria tutunului primește o lovitură cruntă din partea Uniunii Europene, care va scumpi țigările și va propune o taxă pentru vaping la nivelul blocului european.

 În acest fel, spun reprezentanţii UE, se încearcă reorganizarea impozitării industriei tutunului. Măsura ar dubla accizele în statele membre cu taxe reduse pe țigări, scrie Financial Times.

Modificările legislative, care fac parte dintr-un efort al Bruxelles-ului de a reduce rata fumatului, vor crește acciza minimă a UE pentru țigări. Aceasta va ajunge de la 1,80 euro la 3,60 euro pentru un pachet de 20 de țigări.

Asta va duce la creșterea prețurilor în țările din Europa de Est. În acest moment, în această zonă pachetele se pot vinde cu mai puțin de 3 euro.

Vaping-ul, privit prost de factorii de decizie politică

Noul regim fiscal va alinia impozitarea noilor produse din tutun. Printre aceste produse se numără vaping-ul și tutunul încălzit, la cea a țigărilor. Factorii de decizie politică din întreaga lume privesc din ce în ce mai puțin favorabil popularitatea acestor noi produse în rândul tinerilor.

Produsele de vaping mai puternice vor fi supuse unei accize de cel puțin 40%. Asta în timp ce produsele de vaping mai puțin puternice vor fi supuse unei accize de 20%. Produsele din tutun încălzit vor fi, de asemenea, afectate de o acciză de 55%. Este vorba despre o rată de impozitare de 91 de euro la 1.000 de articole vândute.

Alberto Alemanno, profesor de drept al UE la școala de afaceri HEC Paris, a declarat că absența unui cadru de accize la nivelul UE pentru vaping și tutun încălzit a „slăbit eforturile de control al tutunului” în întregul bloc.

De asemenea, accizele la țigări ar crește considerabil în țări precum Austria și Luxemburg, unde prețurile sunt scăzute în raport cu veniturile. Se preconizează că majorarea taxelor pe țigări va genera 9,3 miliarde de euro în plus pentru statele membre ale UE.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *