1Decembrie – Ziua Națională a României. Programul manifestărilor de la București și Alba Iulia

Ziua Națională a României nu s-a sărbătorit dintotdeauna pe 1 Decembrie. În perioada 1866 – 1947 a fost sărbătorită pe 10 mai, iar între 1948 și 1989, pe 23 august.

Data de 10 mai a fost aleasă ca Zi Națională pentru a marca momentul în care prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în 1866 jurământul în fața Adunării Reprezentative a Principatelor Române Unite.

Ziua națională din perioada comunismului, 23 august, marca momentul din 1944 când, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, România ieşea din alianţa cu Puterile Axei (Germania, Italia şi Japonia), declara încetarea unilaterală a războiului împotriva Aliaţilor (Franţa, URSS, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii) şi declara război Germaniei naziste şi Ungariei horthyste.

Data de 1 Decembrie a fost declarată zi națională prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990.

Mii de militari și specialişti din MApN, MAI, SRI, STS și ANP, precum şi sute de mjloace tehnice vor participa la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, anul acesta.

Ziua Națională serbată la București

Joi, 1 Decembrie, în București, de la ora 11.00, peste 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale şi Administrația Națională a Penitenciarelor, precum şi aproximativ 120 de mijloace tehnice, dintre care 40 de aeronave, vor participa la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcul de Triumf, anunță MApN.

De asemenea, la Parada militară vor defila și aproximativ 150 de militari străini, în cadrul unor detașamente din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos, precum și militari reprezentând țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României și aproximativ 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania și Statele Unite ale Americii.

Totodată, în zona Arcului de Triumf va fi amplasată o expoziție de tehnică militară care va putea fi vizitată după încheierea ceremoniei oficiale.

Tot în Bucureşti va avea loc, începând cu ora 9.00, o ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I, iar de la ora 19.00, militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” se vor retrage cu torțe pe traseul Palatul Cercului Militar Național – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii.

Ziua Națională a României la Alba Iulia

În fiecare an, pe 1 Decembrie se organizează parade militare și diverse ceremonii pentru celebrarea Zilei Naționale.

În garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 13.40, la Monumentul „Marii Uniri” vor fi depuse coroane şi jerbe de flori, activitatea fiind urmată, de la ora 14.00, de ceremonia militară, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, la care vor lua parte peste 850 de militari și specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Administrației Naționale a Penitenciarelor, personal din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Filialei Alba-Iulia a organizației Crucea Roșie Română, cu aproximativ 60 de mijloace tehnice terestre şi aeronave militare. Orașul va fi survolat de elicoptere IAR 330 SOCAT și avioane F-16 Fighting Falcon.

De asemenea, din dispozitivul de defilare va face parte și un detașament de militari francezi din cadrul Grupului de luptă al NATO dislocat în Cincu. Ceremoniile militare din cele două orașe vor putea fi urmărite și online, accesând pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale.

Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, în garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de defilări cu personal și tehnică, precum și de ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori.

După parada militară, românii sunt invitați în Cetatea Alba Carolina să petreacă în stil românesc cu muzică populară, lautărească și cu mâncare tradițională.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *