Stare de urgență în Republica Moldova. Intră în vigoare începând cu 6 decembrie

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, joi, cu votul a 55 de deputați, prelungirea stării de urgență în Republica Moldova cu încă 60 de zile, în contextul războiului din Ucraina.

Starea de urgență intră în vigoare începând cu data de 6 decembrie 2022.

Solicitarea a fost motivată de ameninţările existente şi, respectiv, de necesitatea asigurării securităţii aprovizionării cu resurse energetice, gestionării fluxului de refugiaţi şi a contracarării altor riscuri de securitate.

„Ne confruntăm cu incertitudini permanente privind siguranța livrărilor, respectiv a cantităților pe care o să le primim… Ne confruntăm cu amplificarea acțiunilor din spectrul războiului hibrid: alerte cu bombă, știri false, al căror scop este slăbirea instituțiilor statului și subminarea încrederii cetățenilor. În situaţia actuală este nevoie şi în continuare de pârghii şi instrumente care să permită luarea deciziilor rapide şi eficiente”, a declarat prim-ministrul Natalia Gavriliţa în plenul Parlamentului.

„Dacă nu ar fi fost declarată starea de urgență, nu am fi putut ajuta companiile din domeniul energetic cu resursele necesare. În afara stării de urgență, nu am fi putut achiziționa curent din România”, a mai spus Natalia Gavrilița.
Pe durata stării de urgenţă, Comisia pentru Situaţii Excepţionale va emite dispoziţii cu caracter obligatoriu şi executoriu pentru conducătorii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, ai agenţilor economici, ai instituţiilor publice, precum şi pentru cetăţeni şi alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

La data de 24 februarie curent, la propunerea Guvernului, Parlamentul a declarat starea de urgenţă pe întreg teritoriul ţării, ţinând cont de pericolul iminent la adresa securităţii naţionale provocat de războiul din Ucraina.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *