România ajută Republica Moldova. Astăzi a început transportul de gaze

România a început sâmbătă la orele prânzului exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni, au declarat reprezentanţii Transgaz.

“Astăzi,  la ora 13:00, a început transportul de gaze pe direcţia România – Republica Moldova. Sunt nominalizaţi 1.023.266 de metri cubi. Compresorul funcţionează normal”, au precizat oficialii companiei transportatoare de gaze.

Potrivit acestora, este pentru prima dată când se transportă gaze din România în Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni.

Pe 22 noiembrie, oficialii de la Chişinău au precizat că Gazprom va reduce din 1 decembrie cu 56,5% livrările de gaze naturale către Republica Moldova, acuzând că numai o parte din volumul de gaze pe care-l livrează acestei ţări prin conductele care traversează Ucraina ajunge efectiv în Republica Moldova.

Consorţiul rus de gaze Gazprom a precizat că îşi rezervă dreptul de a reduce sau de a opri complet furnizarea de gaze către Republica Moldova, după ce au existat restanțe la plăți.

Mai mult, compania rusească a ridicat suspiciuni conform cărora o parte din gazele destinate Republicii Moldova, care trec prin conducte ce traversează Ucraina, ar fi oprite de ucraineni.

Ucraina a negat acest lucru, în timp ce operatorii companiei Moldovagaz au precizat că au primit mereu volumele de gaze naturale indicate în documente.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *