Soluții verzi pentru a scăpa de facturile uriașe. Care este primul oraș din România independent energetic

În condițiile actuale, în care energia electrică și gazele naturale costă enorm de mult, multe oraşe caută soluţii verzi pentru a putea ţine sub control cheltuielile.

Mai multe administrații locale caută modalități de a reduce cheltuielile, iar unele dintre ele chiar au găsit.

Cei care au sisteme solare reuşesc să devină promotori şi să furnizeze energie în reţea.

Ocna Mureș, din județul Alba, este primul oraș din România care va fi independent energetic. Și asta pentru că își va asigura integral energia electrică necesară iluminatului stradal, clădirii primăriei, școlilor și serviciilor aferente administrației locale.

Performanța se datorează unei investiții în realizarea unui parc fotovoltaic. Acesta cuprinde 1.500 de panouri și 5 invertoare care sunt amplasate pe un teren în suprafață de circa 6.000 de metri pătrați.

Punerea în funcțiune a sistemului fotovoltaic este preconizată pentru sfârșitul acestui an, după preluarea instalațiilor de către furnizorul de energie electrică.

Şi în Braşov, municipalitatea şi-a propus să folosească energie verde produsă de un parc fotovoltaic. Au fost făcute teste, iar acum primăria a depus un proiect de finanțare, prin care mai multe unităţi de învăţământ vor fi dotate cu sisteme fotovoltaice.

Reşiţa este un alt oraş care speră să scape de facturile uriaşe şi se orientează către producţia de energie verde. Și aici, municipalitatea are în plan amenajarea unui parc fotovoltaic.

Guvernul a adoptat în urmă cu câteva zile ordonanța de urgență pentru utilizarea energiei din surse regenerabile.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *