Germania va achiziționa 35 de avioane F-35. „NATO are nevoie de un potențial de descurajare credibil”

avioane

În cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, Olaf Scholz a reiterat faptul că Berlinul va trebui să semneze cât mai rapid contractul pentru achiziția de avioane stealth F-35.

Se pare că executivul federal german intenționează să facă acest lucru rapid, până la finalul acestui an.

Olaf Scholz a menționat că urgentarea achiziției are legătură cu agresivitatea Rusiei. El a reiterat pericolul nuclear rus care a revenit în atenția Occidentului ca urmare a războiului rus neprovocat de agresiune împotriva Ucrainei.

„Atâta timp cât state precum Rusia care dețin arme nucleare folosesc aceste capacități în scop de amenințare, NATO are nevoie de un potențial de descurajare credibil”, a precizat liderul german. Olaf Scholz a adăugat că Berlinul a decis să achiziționeze F-35 pentru a nu fi vulnerabil în fața Moscovei.

Știm însă că decizia Germaniei privind achiziția de F-35 a fost luată pe fondul faptului că doar F-35 va fi certificat pentru a transporta bombe nucleare B61 fabricate în SUA și stocate în Germania. 

Presa germană susține că Berlinul va plăti un preț astronomic pentru cele 35 de avioane F-35 Lightning II americane de generația a V-a.

Întreaga afacere s-ar putea ridica la un preț astronomic de aproape 10 miliarde de euro.

Amintim că România intenționează și ea să achiziționeze F-35. Cele 32 de avioane F-16 Fighting Falcon pe care le-am contractat din Norvegia vor reprezenta tranziția către generația a V-a – F-35.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *