Armata Română este foarte aproape de un tsunami al demisiilor. Care este motivul real

soldat
Armata Română se confruntă cu un val de demisii fără precedent. Numai în primele nouă luni ale anului, peste 2.000 de persoane şi-au dat demisia din Armată, număr dublu faţă de cel consemnat în întreg anul 2021 (mai mult de 1.000) şi de patru ori mai mare comparativ cu situaţia de pe parcursul anului 2020 (circa 500).
Pentru ca acest val să nu se transforme într-un tsunami, Ministerul Apărării Național (MApN) s-a decis să ia o serie de măsuri și a pregătit o ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare.
„Atractivitatea profesiei militare manifestă o scădere care a dobândit accente critice în perioada recentă, în contextul de securitate extrem de instabil generat de războiul din Ucraina. Spre exemplificare, numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la şcolile militare de maiştri militari şi subofiţeri s-a redus aproape la jumătate în anul 2022 faţă de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700 la 2.500, în condiţiile în care numărul locurilor scoase la concurs a fost sensibil egal”, se arată în nota de fundamentare a proiectului MApN.
În document se mai arată că a scăzut dramatic și numărul celor cu aptitudini pentru a urma o carieră militară. Mai exact, 25 la sută nu îndeplinesc cerințele minime, chiar dacă „nivelul de exigență al testelor aptitudinale, fizice și psihologice a fost adaptat în funcție de nevoi și posibilități”. Mai mult, mai susține MApN, această tendință se va accentua în timp pe fondul modificărilor demografice.
Analistul militar Aurel Cazacu a explicat de unde vine această lipsă de interes a tinerilor pentru haina militară.
„Trebuie să fim realiști. În primul rând avem războiul de lângă noi, iar oamenii sesizează pericolul de conflict care există de ceva vreme și am văzut că, declarativ, conform sondajelor, numai unul din trei români este gata să lupte pentru țară.
Apoi, avem slaba dotare a militarilor cu armament individual, capitol la care, cu excepția Forțelor Speciale, nu s-au realizat prea mari progrese. Apoi, în general, militarii nu se prea antrenează corespunzător, și aici mă refer la trageri, iar acest lucru vine cu un sentiment de neîncredere.
Dacă mai punem și salariile care nu sunt deloc strălucite, atunci avem un tablou complet al motivelor pentru care tinerii fug de haina militară în acest moment”, a precizat Aurel Cazacu.
Lucian Ionescu