Atenție la cumpărăturile online de sărbători. Ofertele cu prețuri atractive pot fi capcane ale hackerilor

Vin sărbătorile de iarnă și cu toții ne pregătim să facem cadouri celor dragi. În această perioadă și cheltuielile sunt mai mari decât în timpul anului. Tocmai de această perioadă infractorii cibernetici încearcă să profite, iar capcanele lor sunt de multe ori greu de evitat.

Multe dintre ofertele cu prețuri atractive sunt, de fapt, capcane pentru cei neatenți sau nepricepuți în utilizarea diverselor aplicații informatice. Mai nou, hackerii trimit mesaje care par a fi expediate de cunoștințe sau prieteni.

Un mesaj primit prin intermediul aplicațiilor sau rețelelor de socializare, în aparență nevinovat, poate declanșa neplăceri de Crăciun și Revelion.

Mesajul pare a fi de la cineva apropiat care crede că a trecut pe lângă o ofertă incredibilă și speră ca prietenul sau ruda lui să aibă mai mult succes. În realitate este doar un atac cibernetic bine mascat.

Practic, telefonul unui utilizator normal devine o platformă de infectare a altor utilizatori. Funcționează ca un virus real.

Singura metodă de apărare e atenția. Chiar dacă mesajul este primit dintr-o sursă considerată sigură, linkul indicat poate ridica suspiciuni.

Așa că, cea mai sigură cale este neaccesarea adresei online care, în fapt, infectează telefoane și calculatoare. Astfel, hackerii pot fura date bancare, informații, fotografii personale și chiar identități.

Să presupunem că un atacator a reușit să fure un cod numeric personal. Îl va folosi pentru achiziții de carduri de credit și apoi pentru a face diverse cumpărături sau pentru deschiderea de conturi bancare utilizate în comiterea de infracțiuni. Și nota de plată va ajunge întotdeauna la cel care a dat un click într-un moment de neatenție.

Numărul celor păcăliți este din ce în ce mai mare. Polițiștii au o explicație pentru o asemenea situație, previzibilă în condițiile creșterii numărului de vizitatori în mediul online.

Comisar-şef SORIN STĂNICĂ, director, Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii: „Orice persoană are acces în momentul de față la un telefon mobil cu care se conectează la internet și poate astfel să facă achiziții în mediul online. Riscăm pe de o parte, dacă nu suntem atenți de unde cumpărăm, să plătim produse neconforme, pe care poate nu le mai primim. Pe de altă parte, există ricul să fim contactați prin mesaje scrise, prin platforme de mesagerie de autori de infracțiuni”.

Din datele disponibile în anul 2020, la nivel mondial, atatcurile cibernetice au băgat în buzunarele hackerilor peste 4 miliarde de dolari. 70% dintre atacurile de succes au fost declanșate prin intermediul telefoanelor mobile.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *