Guvernul de la Budapesta aproape de colaps. Reacția disperată a premierului Viktor Orban

Ungaria se pregătește pentru o iarnă grea și prim-ministrul său se află sub presiune după ani buni în care îi plăcea să se laude că asigură energie ieftină.

Rata inflației este una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană (21,6% în octombrie) și recesiunea bate la ușă în timp ce Budapesta încă așteaptă să primească fonduri europene în valoare de 14 miliarde de euro, blocate din cauza preocupărilor Bruxellesului legate de corupție și statul de drept.

În Ungaria, inflația s-a situat la 22,5% în noiembrie 2022, potrivit datelor publicate joi dimineață de Biroul Central de Statistică din Ungaria (KSH).

Guvernul condus de Viktor Orban respinge să-și asume responsabilitatea pentru această situație și dă vina pe Uniunea Europeană.

Cert că în Ungaria  este o situație fără precedent, țara fiind puternic lovită de inflație, care afectează mai ales provincia.

„Este clar că tactica Guvernului (Orban, n. red.) este să arunce toată vina asupra Europei”, comentează politologul Andrea Virag.

Disperarea i-a împins pe guvernanți să impună mai multe măsuri, printre care plafonarea la o serie de produse alimentare de bază, precum şi la carburant.

Guvernul Orban a afirmat că aceste măsuri vizează sprijinirea activităţii economice şi reducerea inflaţiei galopante pe care executivul o pune pe seama efectelor sancţiunilor UE împotriva Rusiei.

Însă guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, a explicat că “plafonările de preţuri la carburanţi şi la produsele alimentare au adăugat trei-patru puncte procentuale la inflaţie”, determinând comercianţii să majoreze preţurile la alte bunuri.

Profiturile MOL confiscate de Guvernul Orban

Prim-ministrul Ungariei a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care spune că Guvernul pe care îl conduce va confisca profiturile suplimentare pe care le va face MOL din vânzarea carburanților.

Anunțul lui Viktor Orban vine la o zi după ce Ungaria a eliminat plafoanele prețurilor la carburanții auto, în contextul în care țara s-a confruntat cu o penurie de benzină și motorină.

„În ultimele zile, sancțiunile petroliere de la Bruxelles au intrat în vigoare și s-a întâmplat ceea ce ne era teamă că o să se întâmple. De acum încolo există prețuri de sancțiuni la benzină în întreaga Europă”, a fost mesajul lui Viktor Orban, adăugând că țara sa va lua aceste profituri suplimentare și le va redirecționa către bugetul de stat.

Situația în țară

Potrivit KSH, prețurile energiei pentru gospodării au crescut cu 65,9%, iar prețurile alimentelor au crescut în medie cu 43,8% într-un an. Bunurile de consum de folosință îndelungată costă cu 14,4% mai mult, băuturile alcoolice și tutunul cu 13,8%, iar „alte articole” – combustibil, medicamente și consumabile de uz casnic – cu 11,3%. Serviciile sunt cu 9% mai scumpe, iar îmbrăcămintea cu 8%, relatează Rador.

În ceea ce priveşte ordinea creșterii prețurilor la alimente, ouăle sunt mai scumpe cu 102,9%, pâinea cu 81,8%, produsele lactate cu 79,0%, brânza cu 78,8%, untul și crema de unt cu 77,3%, pastele uscate cu 70,8%, făina și produsele de cofetărie cu 69,1%, margarina cu 60,3%, carnea de pasăre cu 54,4%, produsele de patiserie cu 54,0% și laptele cu 52,9%.

Rata inflației din Ungaria de 22,5% este cea mai ridicată din UE, Ungaria devansând Letonia (21,7%), Estonia (21,4%) și Lituania (21,4%). Inflația a atins 16,4% în Polonia, 15,5% în Republica Cehă, 15,1% în Slovacia, 14,8% în Bulgaria, 13,5% în România și 12,7% în Croația.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *