Corupție și spălare de bani la Bruxelles. Arestări pe bandă în capitala politică a Europei

Justiția belgiană a lansat un val de percheziții în dimineața zilei de vineri, 9 decembrie, în urma unei anchete deschise la jumătatea lunii iulie 2022 asupra unei presupuse organizații criminale infiltrate în Parlamentul European.

Organizația este suspectată de intervenții în politica europeană și de corupție în privința Qatarului.

În cadrul unei anchete anticorupție a Procuraturii Federale au fost arestate în vederea audierilor, șeful Confederației Internaționale a Sindicatelor, fostul eurodeputat Pier-Antonio Panzeri, eurodeputata socialistă greacă Eva Kaili, vicepreşedintă a Parlamentului European, fiind suspectați că au primit favoruri din partea Qatarului.

Această afacere, izbucnită în plină Cupă Mondială de fotbal, a dus vineri la primele percheziții și arestări la Bruxelles, după cum a confirmat Parchetul Federal:

„Poliția judiciară federală a efectuat 16 percheziții (la 14 adrese diferite) în mai multe municipalități din Bruxelles. În special în Ixelles, Schaerbeek, Crainhem, Forest și Brussels City. Aceste percheziții au fost efectuate în cadrul unei anchete de amploare privind presupuse fapte de crimă organizată, corupție și spălare de bani”.

Ancheta coordonată de Parchetul federal, este condusă de judecătorul Michel Claise, specializat în probleme financiare. Sarcinile de investigație au fost îndeplinite cu cea mai mare discreție timp de peste patru luni de către Oficiul Central pentru Reprimarea Corupției (OCRC).

Anchetatorii anticorupție „suspectează că o țară din Golf încearcă să influențeze deciziile economice și politice ale Parlamentului European”, a declarat procuratura federală în răspunsul său pentru mass-media.

Modalitatea prin care s-ar întâmpla acest lucru este prin „plata unor sume substanțiale de bani sau oferirea de cadouri importante unor terțe părți cu o poziție politică și/sau strategică semnificativă în Parlamentul European”. Acuzarea nu menționează Qatar. Dar mai multe surse au declarat că este vorba într-adevăr de țara care organizează Cupa Mondială.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *