Poate fi evitat un război între Rusia și NATO? Explicațiile liderului Alianței Nord-Atlantice

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat îngrijorarea că luptele din Ucraina ar putea scăpa de sub control și s-ar putea transforma într-un război între Rusia și NATO.

„Dacă lucrurile merg prost, pot merge îngrozitor de prost”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru postul norvegian NRK. „Este un război teribil în Ucraina.

Este, de asemenea, un război care poate deveni un război cu drepturi depline și care se poate extinde într-un război major între NATO și Rusia. Lucrăm la asta în fiecare zi pentru a evita o astfel de situație”, a dat asigurări secretarul general al Alianței.

Jens Stoltenberg a spus recent că „nu există nicio îndoială că un război cu drepturi depline este o posibilitate”. Stoltenberg a adăugat că este important să se evite un conflict „care implică mai multe țări din Europa și care poate deveni un război cu drepturi depline în Europa”.

„Lumea a avansat în ultimele decenii. NATO este acum cea mai puternică versiune din ultimii ani. Și nu în ultimul rând, există Putin care a subestimat capacitatea noastră de a ne apăra și a ne proteja reciproc. Atâta timp cât facem asta, suntem în siguranță”, a mai spus Jens Stoltenberg.

„Ceea ce vedem acum este că Rusia încearcă de fapt să aibă un fel de „înghețare” a acestui război, cel puțin pentru o perioadă scurtă de timp, astfel încât să se regrupeze, să se repare, să se recupereze și apoi să încerce să lanseze o ofensivă mai mare în primăvara anului viitor”, a declarat el

Moscova i-a acuzat în repetate rânduri pe aliații din NATO că au devenit efectiv o parte a conflictului, oferind Ucrainei arme, antrenându-le trupele și furnizând informații militare pentru a ataca forțele ruse.

În legătură cu un ajutor dat Ucrainei cu armament ofensiv mai avansat, cu rază lungă de acțiune, Jens Stoltenberg  a spus că, aliații NATO, inclusiv Statele Unite, au evitat acest lucru pentru a nu invita la o confruntare directă cu Rusia.

Săptămâna trecută, liderul de la Kremlin a precizat că orice țară care îndrăznește să atace Rusia cu arme nucleare va fi ștearsă de pe fața pământului.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *