Băile Tușnad au nu doar avarii la apă, dar și extrem de multe proiecte de dezvoltare finanțate de la buget

Vin Sărbătorile de Iarnă, iar situația apei potabile din localitatea Băile Tușnad dă bătăi de cap locuitorilor din zonă, dar și turiștilor.
Minivacanța de la începutul lunii decembrie a fost un coșmar pentru turiști. Cu toate că s-a intervenit pentru remedierea defecțiunilor, primarul stațiunii Băile Tușnad, Butyka Zsolt este extrem de îngrijorat că țevile ar putea să cedeze din nou, oricând.
„Durata vieții de la țeavă este de la an la an din ce în ce mai rău, adică, nu are cum să reziste. Au fost niște țevi neconforme, așa zice expertiza, și pur și simplu la răcire și la încălzire primăvara sau vara și acuma iarna se întâmplă necazuri”, a afirmat primarul în exclusivitate pentru transparentnews.ro.
„Cu conducta de apă, încercăm în fiecare zi să supraviețuim, în așa fel ca turiștii să nu simtă. Dar, când avem în patru locuri spărtură mare, pur și simplu nu poți… trebuie să închizi pompele, până se se golesc toate țevile…18 km. Mai nou, am luat mufe de astea șmechere din America, care costa foarte mult. Și acum, la ora actual cu asta lucrăm. Acum am mai comandat încă patru bucvăți și să sperăm că de Crăciun și de Revelion să nu avem surprise”, a adăugat el.
Conducta de aducţiune alimentează atât staţiunea cât şi localităţile Tuşnad, Tuşnadul Nou şi Vrabia, iar potrivit primarului, aceasta se sparge în mod frecvent pentru că lucrarea, realizată în urmă cu opt ani din bugetul naţional, nu a respectat proiectul iniţial, iar ţeava este subdimensionată.
Această problemă urmează să fie rezolvată întrucât Primăria Băile Tuşnad a câştigat un proiect de 40 milioane de lei, finanţat de Compania Naţională de Investiţii, care presupune reabilitarea şi modernizarea aducţiunii de apă şi a sistemului de alimentare cu apă a oraşului.
Primarul Butyka Zsolt a arătat că a fost semnat contractul cu executantul şi în primăvara anului viitor vor începe lucrările, preconizate să se încheie în aproximativ un an şi două luni.
„Până acuma am schimbat vreo 500 de metri. Acolo unde am avut probleme mari, am încercat să schimbăm, dar cât ne permite bugetul. Acuma am câștigat un proiect nou la tot ce înseamnă aducțiune.
Avem executantul cu contract de acum vreo trei săptămâni. Se începe proiectarea, topografierea, se face proiectul tehnic și undeva prin martie, aprilie începem să refacem totul de la puț până la bazinele din Băile Tușnad, adică vreo 18 km”, a spus Butyka Zsolt.
Proiectul de aducțiune a apei potabile în zonă nu este singurul proiect finanțat de la bugetul de stat.
„În ce privește proiectele PNRR și toate astea , stațiunea a câștigat pe Anghel Salygni tot ce înseamnă apă și canalizare în oraș, adică, nu schimbăm numai aducțiunea, refacem și tot orașul ca să știm că 30 de ani nu mai avem probleme cu astea.
Am reușit pe PNRR să refacă PUB-ul, pentru că, deocamdată, lucrăm cu un PUB din 99, două module de blocuri , ieri am primit aprobare de la București pentru stații de reîncărcare electrice care va fi un plus pentru că mașinile trebuie să se alimenteze.
Mai avem proiecte depuse la AFM….era programul CAV de depunere de deșeuri. Am depus și pentru aia….între timp se face o grădiniță nouă, avem un proiect pentru reabilitare școală, pentru clădirile publice .
Am cam băgat tot ce se putea și văd că încet, încet se apropie de obiectiv”, amintește primarul Butyka Zsolt.
Iar, dacă problema aducțiunii cu apă potabilă în Băile Tușnad și zonele limitrofe are cumva o rezolvare, nu același lucru se poate spune despre mult așteptata autostradă care ar putea ușura traficul rutier în zonă.
„Ar fi foarte importantă și autostrada și aeroportul din Brașov. Una este să cheltui banii pe combustibil și să conduci 800 de km , cum ar fi din Budapesta. Și din țară dacă vii, de ex din Timișoara este destul de departe. Măcar de-am avea autostradă până la Brașov din Constanța sau Timișoara, ar fi grozav”, completează Butyka Zsolt.
Lucian Ionescu