Calculele războiului s-au schimbat. Decizie surpriză din partea Pentagonului. Care este reacția Moscovei

După atacurile masive ale rușilor asupra zonelor cu populație civilă din Ucraina, Pentagonul ar fi fost de acord, în mod tacit, cu loviturile ucrainene la mare distanță împotriva țintelor de pe teritoriul rus.

Schimbarea de atitudine vine și în urma numeroaselor lovituri cu rachete, efectuate de Rusia împotriva infrastructurii critice ucrainene.

Washingtonul este acum mai favorabil ideii de a furniza Kievului arme cu rază mai lungă de acțiune, iar noile scenarii analizează dacă livrările de arme către Kiev ar putea duce la o confruntare militară între Rusia și NATO.

“Folosim în continuare aceleași calcule de escaladare, dar temerile privind o escaladare nu mai sunt atât de ridicate ca la început. Acum totul este diferit. Asta pentru că calculele războiului s-au schimbat din cauza suferinței ucrainenilor ca urmare a brutalității ruşilor”, a declarat o sursă din Departamentul Apărării al SUA.

Washingtonul este acum mai puțin îngrijorat de faptul că noi lovituri cu arme cu rază lungă de acțiune pe teritoriul rus ar putea duce la o escaladare dramatică. Până acum, toate loviturile Moscovei au fost asociate cu lovituri convenționale cu rachete asupra țintelor civile. 

Anterior, Pentagonului se temea de atacurile Ucrainei împotriva Rusiei, pentru că se temea că Kremlinul va răspunde fie cu arme nucleare tactice, fie să lovească țările NATO vecine.

Dacă SUA vor decide să furnizeze Ucrainei arme cu rază mai lungă de acțiune care pot lovi adânc în teritoriul Rusiei, temerile privind o posibilă escaladare ar putea crește brusc. Cu toate acestea, oficialii Pentagonului au precizat că cererea Kievului pentru arme americane cu rază mai lungă de acțiune, inclusiv rachete și bombardiere care pot fi folosite pentru lovituri și mai eficiente în interiorul Rusiei sau în Crimeea ocupată, este luată serios în considerare.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a declarat că Rusia va considera furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune către Ucraina  drept intrarea Statelor Unite în război.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *