Premierul Viktor Orban vine la București. Care este motivul

Premierul Ungariei, Viktor Orban urmează să ajungă în România, în 17 decembrie, pentru a semna la Cotroceni, în prezența președintelui Klaus Iohannis, contractul privind „rețeaua electrică Azerbaidjean – România – Ungaria via Georgia”.

Anunțul a fost făcut de către purtătorul său de cuvânt al Guvernului ungar, Bertalan Havasi.

Potrivit proiectului, Azerbaidjan va produce volume mari de energie regenerabilă, care va fi livrată printr-un cablu de fibră optică prin Azerbaidjan și Georgia de-a lungul Mării Negre către România. România a fost invitată să participe la proiect în luna martie.

E prima vizită a lui Viktor Orban în România după discursul rasist de la Băile Tușnad, taxat dur în luna iulie de președintele Klaus Iohannis.

La eveniment vor participa președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul Georgiei, Irakli Garibashvili și președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev.

Ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, anunța recent că țara sa este pregătită să demareze un nou proiect major care să-i asigure aprovizionarea cu energie pe termen lung, cu sprijinul României și Georgiei.

Mai precis, proiectul prevede achiziţia de energie verde din Azerbaidjan, prin Georgia şi România.

„Aceast proiect nu doar că ne va consolida securitatea aprovizionării cu energie, dar ne va permite de asemenea să avem în vedere aspectele de protejare a mediului’‘, informa ministrul de Externe al Ungariei, la începutul lunii decembrie, într-o conferință în Slovacia.

Premierul Viktor Orban este oarecum marginalizat la nivel internațional atât din cauza atacurilor la statul de drept pe plan intern, cât și a alianței cu Vladimir Putin. Budapesta nu mai este vizitată de aproape nici un lider european, iar premierul Orban este invitat extrem de rar în capitalele occidentale.

Una dintre aceste ocazii este participarea sa la evenimentul din data de 17 decembrie de la București.

Discursul extremist al premierul ungar

Reamintim, că în vara acestui an, la Tabăra de Vară de la Băile Tușnad, Viktor Orban a ținut un discurs prin care a stârnit un val de indignare atât a partidelor de opoziție din Ungaria cât și a politicienilor europeni.

„Noi (n.r. maghiarii) nu suntem o rasă mixtă … și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a declarat Orbán. El a adăugat că țările în care se amestecă europeni și non-europeni nu mai sunt „națiuni” și a atacat de asemenea dur Uniunea Europeană.

În replică, președintele Klaus Iohannis a criticat dur declarațiile într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni: ”Este greșit, este o eroare majoră și este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scenă publică cu un discurs construit pe teoria raselor, o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului XX – la al doilea Război Mondial.

Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie pentru ași motiva orice demersuri politice interne sau externe. Este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine pe scena publică cu un discurs cu tentă antieuropeană.

Aceste lucruri sunt valabile, cele ce le-am spus, că este eronat, greșit și inacceptabil indiferent unde s-ar afla această scenă. Faptul că această scenă s-a aflat în Transilvania este o problemă pentru noi și reacțiile spațiului public au arătat că este o problemă pentru noi”.

Chiar dacă Orban și cei din anturajul său au bâlbâit firav mai multe explicații, totuși, premierul ungar „s-a înecat la mal” în urmă cu două spătămâni, când la o competișie sportivă a purtat  un fular cu harta Ungariei mari, ce includea și Transilvania. Revizionismul istoric este parte a ideologiei FIdesz, partidul condus de Viktor Orban.

Cum, de multe ori, unele lucruri rămân fără explicație în politică, președintele Klaus Iohannis a primit-o la Cotroceni pe președinta Katalin Novak, în timp ce miniștrii de Externe Bogdan Aurescu și Peter Szijjártó organizează constant întâlniri la Budapesta și București.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *