Guvernul de la Budapesta primește o palmă grea din partea UE. Comisia Europeană nu mai are încredere în premierul ungar Viktor Orban

La reuniunea, de luni seară, a reprezentanţilor permanenţi ai statelor membre de la Bruxelles, majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene au convenit să îngheţe miliarde de euro din fondurile de la bugetul UE alocate Ungariei.

La Bruxelles există îngrijorări că fondurile UE nu sunt utilizate corespunzător în Ungaria din cauza măsurilor insuficiente adoptate de guvern împotriva corupţiei.

Cu puţin timp înaintea acestui acord, Comisia Europeană a reînnoit o recomandare conform căreia subvenţiile alocate Ungariei, în valoare de aproximativ 7,5 miliarde de euro, ar trebui îngheţate până când guvernul naţionalist de dreapta al prim-ministrului Viktor Orban va îndeplini pe deplin promisiunile de a respecta statul de drept.

Conform unui nou compromis, urmează să fie îngheţate subvenţii în valoare de aproximativ 6,3 miliarde de euro, o încercare de a recunoaşte că Ungaria a implementat deja unele măsuri cerute de UE.

Pentru suspendarea fondurilor este nevoie de votul unei majorităţi calificate, adică cel puţin 15 din cele 27 de state membre ale UE, care împreună trebuie să alcătuiască cel puţin 65% din populaţia totală a Uniunii. Această condiţie prealabilă a fost atinsă după acordul în cadrul Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi de luni şi urmează să fie oficializată într-o procedură scrisă înaintea summitului UE de joi de la Bruxelles.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *