Ylva Johansson este de partea României. „Aderarea României şi Bulgariei la Schengen este o obligaţie legală”

În cadrul dezbaterii din Parlamentul European, care a avut loc marți, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a afirmat că nu trebuie „să facem jocul Rusiei” refuzând aderarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen.

În acest context, Ylva Johansson susține că prioritatea sa principală este obținerea acestor două state în Spațiul Schengen.

“Schengen este cea mai mare zonă de liberă circulaţie din lume. Schengen este parte a ceea ce suntem”, a spus Johansson, care i-a felicitat pe croaţi că vor începe anul ca membri ai zonei euro şi ai zonei libere de circulaţie.

Ea şi-a exprimat din nou dezamăgirea privind decizia din Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de joi referitoare la România şi Bulgaria, mai ales în condiţiile în care cele două ţări îndeplinesc de 11 ani criteriile de aderare.

“Toţi aceşti ani România şi Bulgaria au contribuit la construirea unei zone Schengen eficiente în contextul pandemiei şi al războiului din Ucraina”, a subliniat ea, reamintind că 2,5 milioane de oameni au intrat în România din Ucraina în acest an.

Ylva Johansson a reiterat faptul că aderarea României şi Bulgariei la Schengen este “o obligaţie legală şi au aşteptarea legitimă de a intra”.

“Va rămâne prioritatea mea principală să obţin aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Sunt hotărâtă să obţin acest lucru. Voi face eforturi să primim România şi Bulgaria anul viitor”, a promis înaltul oficial european.

“Onoraţi membri, divizaţi suntem săraci, uniţi suntem puternici. Ca Uniune, trebuie să primim România şi Bulgaria în Schengen. Dacă nu facem acest lucru, facem jocurile Rusiei. Ar trebui să arătăm Rusiei că într-un moment de mare nevoie Europa rămâne împreună”, a spus ea.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *