Cancelarul Austriei, Karl Nehammer despre Spațiul Schengen. „Știm că 20.000 de migranți ilegali au trecut prin România”

Înaintea reuniunii Consiliului European, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, care va participa la acest eveniment, a afirmat că Poliția română știe despre existența a 20.000 de migranți, care ar fi trecut prin Pomânia spre Austria.

Despre acest lucru și despre problema Schengen cancelarul german susține că a discutat cu președintele Klaus Iohannis.

„Poziția Austriei e să susținem Bulgaria și România. Nu e vorba despre o țară împotriva altei țări este o chestiune de securitate. Avem în Austria peste 75.000 de migranți neînregistrați. Și știm că 20.000 de migranți ilegali au trecut prin România.  Cum știm asta? Datorită investigației Poliției austriece.

Acum trebuie să găsim o soluție la această problemă. Poliția română îi cunoaște pe acești indivizi, au fost înregistrați în România. În Austria avem peste 100 de mii de migranți și 75 de mii dintre aceștia nu sunt înregistrați. Este o cifră uriașă. Este o problemă de securitate pentru întreaga Europă”, a afirmat cancelarul Karl Nehammer.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat, joi, că cel mai probabil în cadrul reuniunii Consiliului European va exista un “schimb de opinii” cu privire la actuala situaţie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

“Cred că este foarte pozitiv că a fost posibil să luăm o decizie pentru Croaţia şi înţeleg complet poziţia României şi a Bulgariei. Vom avea probabil ocazia unui schimb de opinii cu privire la actuala situaţie şi sper că va fi posibil să dăm un semnal că în următoarele luni vom lucra într-un spirit pozitiv pentru a face progrese. Asta nu înseamnă că vom avea o dezbatere formală asupra subiectului, dar mă aştept ca subiectul să fie abordat în Consiliul European”, a spus Charles Michel înainte de a participa la reuniunea Consiliului European.

România nu va ataca Austria la Curtea Europeană de Justiție

“România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiţie”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la Bruxelles, înainte de a participa la Summitul Uniunea Europeană – Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Șeful statului a subliniat de asemenea că soluția pentru aderarea la Schengen nu este boicotarea Austriei și statul român nu va recurge la această măsură. El a precizat că România a reușit să convingă alte țări și va reuși și de această dată.

“Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau a autorităţilor publice”, a fost mesajul clar al președintelui Iohannis.

“Argumentul Austriei nu a fost unul construit împotriva României sau împotriva Bulgariei. Ei s-au folosit de această etapă pentru a arăta că au prea mulți migranți și, în această situație, ei nu consideră că trebuie lărgit spațiul Schengen. Argumentul lor nu a fost unul anti-românesc sau anti-bulgăresc. A fost un argument legat de migația ilegală”, a explicat președintele.

“La cald și la emoție, tot felul de analiști vin cu tot felul de soluții. Dar pot sa vă spun că România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiție”, a dat asigurări Iohannis.

Misiunea președintelui Klaus Iohannis

Deși subiectul Schengen nu se află pe agenda oficială a reuniunii, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va ridica această problemă în Consiliul European.

„Voi ridica tema Schengen. (…) Este, o dată, foarte clar (…) că noi, românii, dorim să fim parte în spaţiul Schengen. Integrarea în spaţiul Schengen rămâne obiectiv strategic naţional şi rămâne obiectiv principal pentru mine, ca preşedinte al României, pentru perioada următoare. (…) Am văzut că există mulţi sfătuitori publici care creează aşteptări legate de Consiliul de astăzi şi de mâine. Pot să vă spun din capul locului că voi avea multe discuţii, voi ridica chestiunea în plenul Consiliului, voi mai explica încă o dată de ce România trebuie să devină parte din Spaţiul Schengen, dar soluţii practice se vor găsi în următorul Consiliu JAI, care va fi mai bine pregătit”, a declarat miercuri Klaus Iohannis.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *