Uniunea Europeană și NATO, apel comun către Rusia. „ Să se pună capăt imediat acestui război”

După luni de lize de căutare a unei formule adecvate situației din Ucraina, Uniunea Europeană și NATO sunt aproape de lansarea unui apel comun către Rusia pentru a opri imediat războiul și a-și retrage armata din Ucraina.

Potrivit diplomaților, declarația a fost în pregătire de câteva luni, dar a fost amânată din cauza tensiunilor dintre Turcia și Cipru.

În sfârșit, declarația va fi prezentată în curând, probabil la începutul săptămânii următoare, sau cel mai târziu la începutul lui 2023.

Acordarea unui statut oficial ar fi o realizare diplomatică semnificativă, având în vedere lunile petrecute pentru pregătirea lui, spun autorii apelului.

Se observă că textul declarației a fost convenit în principal între biroul președintelui Consiliului European Charles Michel, Comisia Europeană și NATO.

În proiectul aproape final, UE și NATO solicită Rusiei „să pună capăt imediat acestui război și să-și retragă trupele din Ucraina”, și să confirme, de asemenea, „sprijinul neclintit și constant pentru independența sa”.

De asemenea, în declarație  se susține „dreptul inalienabil al Ucrainei la autoapărare și de a-și alege propriul destin” și subliniază că „războiul brutal al Rusiei” „a exacerbat criza alimentară și energetică care a afectat miliarde de oameni din întreaga lume.”

Chiar dacă documentul este aproape gata de publicare, unii experți rămân sceptici, spunând că îl vor crede doar când vor vedea ceremonia publică.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *