Manevră surprinzătoare a Ungariei. Ultima „găselniță” a Guvernului de Budapesta

După un anunț în care se arăta că Ungaria a blocat active rusești în valoare de 3.000 de euro, Guvernul de la Budapesta revine cu un alt anunț care a surprins pe toată lumea.

Până la sfârșitul lunii noiembrie, Ungaria a blocat active ruse în valoare de 870 de milioane de euro.

Decizia Budapestei este și mai surprinzătoare, după ce a blocat unele decizii ale Uniunii Europene, cum ar fi alocarea ajutorului financiar destinat Ucrainei, în valoare de 18 miliarde de dolari, și un acord privind impozitul global.

Membrii UE, ca parte a sancţiunilor impuse Rusiei pentru invazia din Ucraina, au confiscat şi blocat 19 miliarde de euro sub formă de active de la organizaţii, oameni politici şi persoane particulare din Rusia.

Aceste fonduri ar putea fi destinate reconstrucţiei Ucrainei, deşi pentru moment nu s-a convenit o soluţie definitivă.

Comparativ, Italia a blocat active ruse în valoare de 2,3 miliarde de euro, Germania- 2,2 miliarde de euro, iar Austria – 1,8 miliarde de euro. La polul opus din punctul de vedere al volumului, Bulgaria a reuşit să blocheze active ruse în valoare de 11,3 milioane de euro, Republica Cehă – 10,8 milioane de euro, iar Slovacia – 4,9 milioane de euro, potrivit datelor Comisiei Europene.

Premierul Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a cultivat legături strânse cu Moscova, deoarece Ungaria este în mare măsură dependentă de petrolul și gazele rusești și a blocat în mod repetat sancțiunile UE împotriva Rusiei.

Sancţiunile europene împotriva Rusiei au vizat 1.241 persoane şi 118 organizaţii.   

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *