Decizie cutremurătoare la Vatican. S-a aflat abia acum

Papa Francisc l-a chemat, duminică, pe unul dintre jurnaliștii săi de încredere și a afirmat că acesta trebuie să facă publică o scrisoare pe care a semnat-o în urmă cu 10 ani.

Este vorba despre o scrisoare de demisie semnată de suveranul pontif, în anul 2013, în cazul în care se va confrunta cu probleme de sănătate care nu-i vor permite să-şi îndeplinească atribuţiile bisericești.

Suveranul pontif, care a împlinit sâmbătă 86 de ani, a declarat în trecut că va renunţa la papalitate în cazul în care se va confrunta cu probleme de sănătate.
Jurnalistul de la cotidianul spaniol ABC, a spus că papa a precizat că şi-a semnat deja demisia şi i-a înaintat-o secretarului de stat al Vaticanului, monseniorul Tarcisio Bertone, înainte ca acesta din urmă să se pensioneze, în 2013.

“Mi-am semnat demisia şi i-am spus: în cazul unui impediment medical sau de altă natură, iată demisia mea. O aveţi”, a precizat suveranul pontif.

Răspunzând întrebării jurnalistului dacă doreşte ca această informaţie să fie cunoscută, Francisc a răspuns: “pentru asta v-am spus”.
Papa suferă de o afecţiune inoperabilă a genunchiului care l-a forţat să folosească în ultimele luni un scaun cu rotile.

El a fost nevoit să-şi anuleze sau să-şi reducă activităţile în repetate rânduri în cursul anului din cauza durerilor pe care le resimte şi a recunoscut într-un interviu din luna iulie că, în ceea ce priveşte activităţile sale, trebuie să o ia mai încet.

“Cred că la vârsta mea şi cu această problemă trebuie să mă păstrez puţin pentru a putea servi bisericii. Sau, dimpotrivă, să mă gândesc la posibilitatea de a mă retrage”, declara el.

Predecesorul lui Francisc, papa Benedict al XVI-lea, a demisionat în 2013 din cauza unor probleme de sănătate şi locuieşte în prezent la Vatican.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *