Decizie pentru eliminarea propagandei ruse mincinoase.Posturile de televiziune rusofone din Republica Moldova au fost interzise

Republica Moldova va interzice temporar şase canale de televiziune pentru difuzarea de „informaţii incorecte” despre ceea ce se întâmplă în ţară şi în războiul Rusiei din Ucraina, au anunţat vineri Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) de la Chişinău.

Este vorba despre Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 şi Orhei TV.

Posturile respective, dintre care unele emit în limba rusă, sunt acuzate că difuzează ”informaţii incorecte” despre Republica Moldova şi despre agresiunea militară rusă contra Ucrainei.

Decizia de suspendare va intra în vigoare luni şi se va aplica pe perioada stării de urgenţă care a fost declarată de Republica Moldova după începerea în 24 februarie a invaziei ruse în Ucraina.

Președinta Maia Sandu spune că astfel va fi protejat spațiul informațional din Republica Moldova și va fi prevenită dezinformarea.

„Păstrarea păcii şi stabilităţii în Moldova este prioritatea noastră, în contextul dificil în care ne aflăm, având război la hotar. Iar protejarea spaţiului informaţional naţional este un pas important pentru prevenirea tentativelor de destabilizare, puse la cale de persoane supuse sancţiunilor internaţionale. Nu putem admite ca, în această perioadă plină de provocări, securitatea statului şi viaţa liniştită a cetăţenilor să fie puse în pericol de fugari care doresc un singur lucru – să scape de justiţie”, a explicat Maia Sandu.

Pe o rețea de socializare, premierul de la Chișinău, Natalia Gavrilița, a subliniat că “aceste instituții media au încălcat grav și în repetate rânduri Codul Serviciilor Audiovizuale, reflectând în mod tendențios evenimentele din Republica Moldova, dar și pe cele legate de războiul din Ucraina”.

Lovitură dură pentru oligarhul rus Șor

La această decizie a reacționat deputatul fugar Ilan Şor, care ar controla 5 dintre cele 6 posturi de televiziune care vor avea licență suspendată.

“Atunci când un regim decide, în mod arbitrar, în baza unor falsuri grosolane, să închidă gura presei, este cel mai mare atentat la libertatea de exprimare. Iar toți cei care astăzi aplaudă această decizie monstruoasă de închidere a unor posturi de televiziune (…) nu conștientizează că, prin asta, încurajează tirania”, a transmis Şor.

Șor, care se află în Israel, unde se ascunde de justiția moldovenească și Plahotniuc sunt vizați și de sancțiunile impuse de Marea Britanie, pe 9 decembrie, pentru o serie de 30 de personalități politice din întreaga lume care au încălcat drepturile omului. Toate activele lor din UK au fost înghețate.

Experţii media susţin că autorităţile de la Chişinău ar fi trebuit să ia de mai multă vreme o astfel de decizie.

Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente: “Libertate de exprimare nu este nici pe departe libertatea de a justifica războiul Rusiei împotriva Ucrainei, ceea ce au făcut aceste posturi de televiziune direct sau indirect. Monitorizările Consiliului Audiovizualului şi ale societăţii civile au arătat că aceste posturi sunt utilizate pentru dezinformarea şi manipularea opiniei publice.”

Decizia autorităților de la Chişinău se aliniază cu una dintre sancțiunile Europei impuse Rusiei. Consiliul European a iniţiat procesul de suspendare a licenţelor de difuzare pentru 4 televiziuni rusești, printre care NTV/NTV Mir, Rossiya 1.

Cum a reacționat Moscova

Rusia a denunţat sâmbătă decizia luată în ajun de Republica Moldova de a suspenda licenţa de emisie a 6 posturi de televiziune, măsură pe care Moscova a calificat-o drept ”cenzură politică”

”În lumina consecinţelor fără precedent ale implementării acestei interdicţii pentru partea rusofonă a populaţiei ţării, calificăm aceasta drept o încălcare cinică a drepturilor minorităţilor naţionale”, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *