Ecouri după votul negativ al Austriei. „România nu merita acest tratament. Este jignitor!”

Chiar dacă au trecut mai multe zile de la refuzul Austriei de a da un vot pozitiv aderării României la Spațiul Schengen, reacțiile românilor din țară și străinătate se fac încă auzite.

Nici cetățenii obișnuiți, printre care și români stabiliți în Austria, nu înțeleg decizia luată. Ei spun că acceptarea României în spațiul Schengen ar fi echivalat, practic, cu acceptarea lor în societatea străină acolo unde acest lucru nu s-a întâmplat deja.

Duminică, câteva zeci de oameni au participat la un miting care s-a desfășurat chiar sub fereastra cancelarului Nehammer. Manifestaţia a fost iniţiată de Grupul cultural româno-austriac UNIREA.

Ce spune un deputat UDMR

Sereș Deneș, unul dintre deputații UDMR, care reprezintă minoritatea maghiară din județul Sălaj, crede că în spatele refuzului Austriei de a da un vot pozitiv aderării României la spațiul european de liberă trecere sunt interese politice.

„S-a întârziat mult prea mult cu intrarea României în Spațiul Schengen. Noi am fost acceptați în UE de 15 ani. Cu bine sau mai puțin bine , am reușit să facem față tuturor recomandărilor pe care le-au stabilit. Și acuma….este jignitor ca să nu te primească.

Este jignitor la adresa României, a cetățenilor români. Nu am fost țara care să se opună demersurilor europene, indiferent de ce natură au fost. În aceste condiții să ți se refuze acest lucru este foarte jignitor. După ce a declarat că suntem prieteni, ne-a trântit ușa în nas. Este păcat, că România nu merita acest tratament, chiar dacă Austria are destul de multe interese economice la noi.

Cred că sunt în spate anumite interese politice, pentru că altele nu văd. Indiferent care este motivația este o chestie inacceptabilă. Nu știu, că nu am de unde să știu, dar poate în spate sunt și alții. Ar trebui să le arătăm și noi puțin că suntem cineva și nu suntem o țară sau un popor de lepădat. Cert este că și România ar trebui să iasă de multe ori la rampă si să-și apere interesele. Noi suntem foarte buni ca să satisfacem interesele altora. Dar, când cerem ca să ni se dea și nouă ceva, lumea se răzgândește uneori”, a afirmat Sereș Deneș pentru transparentnews.ro.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *