Marea Britanie nu se dezminte. Muniție de sute de milioane de lire sterline pentru Ucraina

Premierul britanic Rishi Sunak este de acord ca țara sa să livreze către Ucraina o cantitate importantă de muniție pentru artilerie.

Acest lucru va fi anunțat, luni, în cursul unei reuniuni cu liderii din Europa de Nord, ţările baltice şi Ţările de Jos în Letonia.

În cadrul acestei întâlniri la Riga, vor fi discutate eforturile în curs destinate să contracareze Rusia în regiunile nordice şi la Marea Baltică.

Rishi Sunak, care va sosi luni în Letonia, le va cere celorlalţi lideri ai ţărilor care participă alături de Regatul Unit la Forţa expediţionară comună (JEF) să menţină sau să depăşească în 2023 nivelul de sprijin acordat în acest an Ucrainei, potrivit unui comunicat dat publicităţii de biroul prim-ministrului.

El va anunţa, de asemenea, că Londra va livra “sute de mii de muniţii pentru artilerie anul viitor în cadrul unui contract de 250 de milioane de lire sterline (304 de milioane de dolari) care va asigura Ucrainei un flux constant de muniţii esenţiale pentru artilerie pe tot parcursul anului 2023”, potrivit comunicatului.

Regatul Unit a arătat calea “furnizând un ajutor defensiv Ucrainei, în special prin trimiterea de lansatoare de rachete multiple şi, recent, a 125 de tunuri antiaeriene”, a continuat biroul premierului.

“Am furnizat, de asemenea, peste 100.000 de muniţii din februarie”, în luna în care Rusia şi-a declanşat ofensiva, a adăugat sursa.

Luna trecută, Rishi Sunak a vizitat Kievul pentru a oferi sprijin suplimentar Ucrainei în lupta sa împotriva forţelor ruse.

“Regatul Unit şi aliaţii noştri europeni au răspuns sincronizat la invazia Ucrainei şi rămânem fermi în ambiţia noastră de a restabili pacea în Europa”, a declarat prim-ministrul britanic în comunicat.

“Dar pentru a obţine pacea trebuie să descurajăm orice agresiune şi desfăşurarea noastră în regiune este esenţială pentru a ne asigura capacitatea de a răspunde la cele mai grave ameninţări”, a subliniat el.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa prin video participanţilor la întâlnirea JEF, care reuneşte lideri din Danemarca, Finlanda, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Ţările de Jos, Suedia, Norvegia şi Regatul Unit.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *