România nu este lada de gunoi pentru nimeni. Zdrențe second-hand oprite la vamă

Sărăcia a determinat ca afacerile cu mărfuri second-hand să prospere în România.

De la haine, la produse electrocasnice și mobilier, umplu magazinele de profil. Așadar, orice produs care nu mai este pe placul occidentalilor ajunge în România unde este la mare căutare.

De multe ori mărfurile second-hand sunt oprite la vamă pentru că nu îndeplinesc nici măcar minimul cerințelor legale.

Astfel, duminică, trei automarfare încărcate cu saltele, mobilier şi haine second hand au fost întoarse de la frontieră, în vama Petea, deoarece şoferii nu au putut prezenta documentele legale.

Potrivit Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei, la intrarea în ţară s-a prezentat un şofer român în vârstă de 54 de ani, conducând un automarfar înmatriculat în România, care transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, 8.900 kg de produse second-hand (mobilier, haine uzate şi electronice), de la o asociaţie din Austria pentru o altă asociaţie din judeţul Satu Mare.

„Poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat lucrătorilor Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Satu Mare, care au stabilit că bunurile transportate nu pot intra pe teritoriul României, întrucât marfa nu corespunde operaţiunilor de curăţare, dezinfecţie şi dezinsecţie”, precizează sursa citată.

În acelaşi punctul de trecere a frontierei s-au prezentat pentru a intra în ţară, doi cetăţeni – unul român, în vârstă de 43 de ani, şi unul olandez, în vârstă de 74 de ani, conducând fiecare câte un automarfar înmatriculat în România, respectiv în Olanda. Aceştia transportau, conform documentelor de însoţire a mărfii, 2.240 kg de saltele second-hand şi 300 kg îmbrăcăminte uzată), care erau destinate unor firme din judeţele Botoşani şi Satu Mare.

Şi în acest caz, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat lucrătorilor Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Satu Mare, care au stabilit că bunurile transportate nu pot intra pe teritoriul României, întrucât marfa nu corespunde operaţiunilor de curăţare, dezinfecţie şi dezinsecţie.

În toate cele trei cazuri, autorităţile de control au dispus nepermiterea intrării pe teritoriul României a bunurilor transportate, fiind înapoiate pe teritoriul maghiar.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *