Vizită istorică a președintelui Volodimir Zelenski în SUA. Promisiunea președintelui SUA, Joe Biden

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a fost întâmpinat, miercuri, de președintele Joe Biden și de soția acestuia, Jill Biden, la Casa Albă.

Este prima vizită pe care Zelenski o face în străinătate, după războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, pe 24 februarie. 

Președintele Ucrainei poartă obișnuita sa ținută kaki, cu pulover și pantaloni tactici. Pe pulover este brodată stema Ucrainei – însemnul tridentului.

Nu întâmplător, prima vizită a lui Zelenski după izbucnirea agresiunii ruse în Ucraina are loc în Statele Unite. Cu 18 miliarde şi jumătate de dolari, SUA e pe primul loc în topul ţărilor care ajută militar şi financiar Ucraina.

 “America vă urează bun-venit”, a fost mesajul transmis de Joe Biden pe rețelele de socializare la puțin timp de la primirea lui Volodimir Zelenski la Casa Albă.

“Joseph Biden, mulțumesc pentru sprijinirea poporului nostru”, a fost răspunsul lui Zelenski.

După scurte declarații în fața presei, discuțiile bilaterale au continuat în Biroul Oval.

„300 de zile, greu de crezut. 300 de zile de la un asalt brutal asupra dreptului de existență ca și națiune al Ucrainei, un atac asupra populației civile inocente.

Au fost lovite infrastructuri ale civililor, precum școli, spitale. Putin încearcă să folosească iarna ca pe o armă.

Nu ne-ați inspirat doar pe noi, ați inspirat întreaga lume prin curajul vostru, reziliența voastră.

Poporul american stă mândru alături de voi împreună cu aliații noștri din Europa.

Vom continua să creștem capacitatea defensivă a Ucrainei, în special capacitatea antiaeriană”, a afirmat președintele SUA, Joe Biden.

Volodimir Zelenski: „Mă bucur că am venit, într-un moment în care controlăm situația.

Avem multe probleme – de la energie, până la situația de pe câmpul de luptă.

Vă mulțumim, domnule președinte, pentru ajutorul dvs.

Prin leadership-ul dvs. am fost ajutați și vă mulțumesc pentru asta.

Mulțumesc Congresului american.

Mulțumesc, este o mare onoare să fiu aici. Ieri eram într-un autobuz în Bahmut, într-un orășel din estul țării. Aș vrea să vă ofer ceva. Un om, un căpitan al Armatei Ucrainei, m-a rugat să vă transmit câteva cuvinte. Este căpitan pe o baterie HIMARS. Este foarte curajos. Vă trimite o Cruce pentru Merite Militare. Este de la acel căpitan. Și este și un mesaj în limba ucraineană”, a spus Zelenski.

“Să știți că poporul american vă este alături la fiecare pas și vom fi alături de voi orice-ar fi. Împreună vom ține aprinsă flacăra libertății”, a declarat președintele SUA, Joe Biden, la finalul convorbirilor bilaterale cu președintele Ucrainei.

Volodimir Zelenski a ținut să îi mulțumească președintelui SUA pentru leadership-ul său și poporului american pentru ajutorul său. El a subliniat că în Ucraina sunt tragedii imense.

Sintagma “pace justă” a apărut de mai multe ori în răspunsurile celor doi. “Pentru mine, ca președinte, o pace justă înseamnă fără compromisuri în ceea ce privește integritatea teritorială”, a explicat Volodimir Zelenski.

Joe Biden a anunțat la finalul întrevederii că va da un nou pachet de asistență pentru Ucraina, în valoare de două miliarde de dolari. Acesta include un nou sistem de rachete Patriot, care-i va ajuta pe ucraineni să-și protejeze infrastructura energetică, țintă predilectă a rușilor. Statele Unite îi vor pregăti pe ucraineni într-o ţară terţă, pentru a-i învăța să manevreze acest tip de armament.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *