Campanie de spionaj rusesc în Occident. Agenți secreți prinși în Germania

Un angajat al serviciului de informaţii externe (BND) din Berlin, Germania, a fost arestat sub suspiciunea de transmitere de secrete de stat către Rusia.

Revista Der Spiegel a dat publicității o anchetă despre faptul că o agenţie occidentală de informaţii a ajutat Germania să identifice un angajat al serviciului său de informaţii externe (BND).

Săptămâna trecută, poliţia a arestat un cetăţean german identificat ca fiind Carsten L. într-o anchetă deschisă pentru trădare, şi a percheziţionat locuinţa şi biroul acestuia, precum şi ale unei alte persoane.

Cea de-a doua persoană percheziţionată a lucrat, de asemenea, pentru BND şi accesase documente relevante pentru caz de pe computerul său de serviciu.

Cu toate acestea, anchetatorii nu cred că cea de-a doua persoană lucra pentru Rusia, ci mai degrabă că suspectul, dublul agent Carsten L., ar fi încercat să abată suspiciunile de la el însuşi.

BND şi biroul procurorului general au refuzat să comenteze.

Un purtător de cuvânt al guvernului a refuzat, de asemenea, să comenteze în cadrul unei conferinţe de presă, spunând că Berlinul ia în serios această chestiune, dar nu va divulga detalii despre investigaţie într-un mod care ar putea avantaja Rusia.

Ambasada Rusiei a refuzat, la rândul ei, să comenteze.

Autorităţile germane au avertizat cu privire la o probabilă intensificare a spionajului rusesc, având în vedere confruntarea dintre Kremlin şi Occident după invazia rusă din Ucraina. Guvernul german a expulzat 40 de spioni ruşi în aprilie.

Guvernul cancelarului german Olaf Scholz a declarat că va sprijini Ucraina “atât timp cât va fi nevoie”, trimiţând ajutoare şi arme Kievului de la începutul războiului, în februarie.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *