Serbia este „în pragul unui conflict armat”. Întâlnire de urgență între președintele Aleksandar Vucic și şeful de stat major sârb Milan Mojsilovic

Situaţia cu Kosovo este „în pragul unui conflict armat”, a estimat săptămâna trecută premierul sârb, Ana Brnabic.

Pe fondul creşterii tensiunilor între Serbia și Kosovo, preşedintele sârb Aleksandar Vucic s-a deplasat la o cazarmă a armatei în oraşul Raska, lângă graniţa cu Kosovo.

În acest context, ministrul sârb al apărării, Milos Vucevic, a emis un comunicat în care a afirmat că: „Preşedintele Serbiei (…) a ordonat armatei sârbe să fie la cel mai înalt nivel de pregătire pentru luptă, la nivelul utilizării forţei armate”.

Vucic a postat pe pagina sa de Instagram o fotografie care îl arată împreună cu şeful de stat major sârb Milan Mojsilovic și a scris că soldații vor face totul pentru a-i proteja pe sârbii din Kosovo.

Serbia nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii sudice, populată majoritar de albanezi, proclamată în 2008. Belgradul îi încurajează pe cei 120.000 de sârbi din Kosovo să sfideze autorităţile locale, într-un context în care Pristina vrea să-şi consolideze suveranitatea pe întreg teritoriul.

Raska se află la aproximativ 10 kilometri de graniţa cu Kosovo. Barăcile vizitate de Vucic sunt nu departe de o zonă tampon de 5 kilometri de-a lungul graniţei cu Kosovo, unde forţelor de securitate sârbe li se permite să intre cu permisiunea forţei de protecţie conduse de NATO şi staţionate în Kosovo, KFOR.

Gestul vine după ce armata sârbă a informat că şi-a plasat trupele în alertă.

În nordul Kosovo, zonă locuită majoritar de etnici sârbi, s-au înregistrat tiruri şi explozii şi au fost ridicate blocaje rutiere.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *