Medicamente compensate pentru pensionari. Măsura de aplică de la 1 ianuarie 2023

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului, a afirmat, miercuri, că printr-o decizie a Guvernului, pensionarii cu venituri de până la 1.608 lei să beneficieze de medicamente compensate în procent de 90%.

Măsura se va aplica începând cu data de la 1 ianuarie 2023.

„S-a aprobat astăzi hotărârea de Guvern pentru aprobarea unor acte normative privind programul de compensare cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor pentru pensionari, precum şi prelungirea unui termen.

Începând de la 1 ianuarie 2023, creşte cu 12,5% plafonul veniturilor până la care pensionarii vor putea beneficia de medicamente compensate cu 90%. Acest act normativ aprobat prevede că începând cu 1 ianuarie anul viitor, toţi pensionarii cu venituri până la 1.608 lei pe lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, să beneficieze de medicamente compensate în procent de 90% din sublista B prevăzută de hotărârea Guvernului 720/2008″, a spus Cărbunaru, în conferinţa de presă de miercuri, de după ședința de guvern.

El a adăugat că, până în prezent, această limită viza pensionarii care aveau pensii de până la 1.429 de lei.

“Această măsură urmăreşte creşterea accesului la medicamente compensate acordate în ambulatoriu pentru pensionarii cu venituri mici, având în vedere creşterea pensiilor în sistemul public cu 12,5% din ianuarie 2023.

În cadrul programului social al Guvernului pentru compensarea cu 90%, în perioada ianuarie 2022 – septembrie 2022, potrivit datelor aflate în baza de date a ministerului de resort, sunt aproape 2 milioane de reţete emise pentru 431.000 de pensionari români”, a menţionat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *