A murit regele fotbalului mondial. „El lasă o moştenire eternă şi de neuitat”. Brazilia a decretat trei zile de doliu național

Unul dintre cei mai mari fotbaliști ai lumii, brazilianul PELE, a murit la vârsta de 82 de ani, în urma unui cancer de care suferea de mai mult timp.

„El este cel mai mare dintre toţi. Prietenul meu, cu care am împărţit atât de multe momente, victorii şi titluri. El lasă o moştenire eternă şi de neuitat”, a afirmat, pe Instagram, Mario Zagallo, coechipierul lui Pele la titlurile mondiale ale Braziliei din 1958 şi 1962 şi selecţioner al Braziliei la titlul mondial din 1970.

Decesul legendarului fotbalist brazilian a fost confirmat de una dintre fiicele sale, Kely Nascimento.

”Te iubim la infinit, odihneşte-te în pace”, a scris ea pe Instagram, din spitalul Albert Einstein din Sao Paulo, unde Edson Arantes do Nascimento era internat de o lună.

Câteva minute mai târziu, pe contul oficial al lui Pele de pe Facebook a apărut următorul mesaj:

”Inspirația și dragostea au marcat călătoria Regelui Pelé, care a murit în pace astăzi. În călătoria sa, Edson i-a încântat pe toți cu geniul său în sport, a oprit un război, a desfășurat asistență socială în întreaga lume și a răspândit ceea ce el credea cel mai mult a fi leacul pentru toate problemele noastre: dragostea. Mesajul său viu devine o moștenire pentru generațiile viitoare. Dragoste, dragoste și iubire, pentru totdeauna.”

Născut și crescut în favelele din Tres Coracoes, din Minas Gerais, Edson Arantes do Nascimento, numele său real,  a devenit cunoscut sub numele de Pele la școală. Pele s-a născut pe 23 octombrie 1940, într-o familie săracă, fiind nevoit în copilărie să vândă arahide pe stradă pentru a-şi ajuta părinţii.

Cu toate acestea, a devenit un talent prodigios, începând cariera la club la Santos, în statul Sao Paulo, la vârsta de doar 15 ani. A început să joace pentru echipa națională a Braziliei la vârsta de 16 ani și a marcat 1.279 de goluri în 1.363 de meciuri. Este recunoscut ca un record mondial Guinness, deși această cifră include meciurile amicale.

Vești extraordinare din Brazilia! Pele a părăsit secția de terapie  intensivă și e pregătit să își

Ultimele ore de viață

Pele a fost internat la spital pe 29 noiembrie. Pele, care urma un tratament pentru cancer de colon, a ajuns la spitalul Albert Einstein într-o vizită neprogramată, fiind adus de soția sa Marcia Aoki și de un îngrijitor.

Personalul medical de la Einstein a confirmat starea lui de anasarca (umflare generală), edem general și chiar a identificat „insuficiență cardiacă decompensată”.

De asemenea, rapoartele medicale au scos la lumină faptul că tratamentul de chimioterapie nu mai funcționa. Între timp a fost diagnosticat cu confuzie psihică, la intrarea în spital.

Potrivit rapoartelor, fostul fotbalist se chinuia să mănânce. Medicii au analizat probabilitatea ca el să aibă o encefalopatie hepatică – o tulburare a sistemului nervos cauzată de o boală hepatică severă.

Soția lui a dat de înțeles că vizita lui la spital a fost doar pentru chimioterapie și controale standard, iar fiica sa Kely Nascimento a insistat că nu este nimic alarmant și că nu a fost „nicio surpriză sau urgență” în faptul că tatăl ei este spitalizat.

Mesaje de condoleanțe

Pe numele său adevărat Edson Arantes do Nascimento a câștigat trei Cupe Mondiale cu Brazilia și a marcat 1.279 de goluri de-a lungul carierei.

descarca imagini de fundal Pele Imagini de fundal gratuite pentru rezoluia  desktop 2560x1920 — imagine №567285

Fostul internaţional german Franz Beckenbauer, fost coechipier al lui Pele la Cosmos New York, a transmis într-un comunicat difuzat de Bayern Munchen, club la care este preşedinte onorific: ”Fotbalul a pierdut cel mai mare jucător din istoria sa, iar eu am pierdut un prieten unic. Am plecat în Statele Unite în 1977 pentru că îmi doream să joc lângă Pele la Cosmos New York. A fost una dintre cele mai frumoase experienţe din cariera mea. Fotbalul îţi va aparţine pentru totdeauna”.

„Unic, genial, tehnic, creativ, inegalabil. Cel mai bun din toate timpurile. Lumea este în doliu. Moştenirea sa va dăinui peste generaţii”, a scris, pe Instagram, Ronaldo Nazario, fost internaţional brazilian şi campion mondial în 2022.

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a afirmat pe contul său de Twitter că ‘prin dispariţia lui Pele, lumea a pierdut o mare icoană a sportului. El a fost un veritabil adept al valorilor olimpismului şi a purtat cu mare mândrie flacăra olimpică (la JO de al Rio din 2016). A fost un privilegiu să-i decernăm Ordinul Olimpic’.

„El este nemuritor şi va fi întotdeauna alături de noi. Fotbalul şi lumea îl plâng pe regele Pele. L-am supranumit Regele şi chipul său este, fără îndoială, unul din cele mai celebre din lume. Desemnat cel mai mare jucător al secolului XX de FIFA, Pele şi-a câştigat locul în istoria fotbalului pe măsura imensului său talent”, a transmis Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) pe site-ul său oficial.

„Pele a reprezentat o prezenţă magnetică. Astăzi noi pierdem prezenţa sa fizică, dar Pele a atins de mult nemurirea şi deci va rămâne printre noi pentru eternitate”, a transmis Gianni Infantino, preşedintele FIFA.

„Prin dispariţia lui Pele, fotbalul pierde una din cele mai mari legende ale sale, dacă nu cea mai mare. Ca toate legendele, Regele este nemuritor. Cu numărul său 10, el a pus virtuozitatea sa tehnică, creativitatea sa în serviciul echipelor”, a spus, la rândul său, selecţionerul francez Didier Deschamps.

„Odihneşte-te în pace, Campionule! Paradisul are o nouă stea în timp ce lumea fotbalului a pierdut un erou”, a transmis pe Facebook golgheterul polonez Robert Lewandowski.

„Pele a murit. Cel mai divin dintre fotbalişti şi cel mai vesel om. El ne-a părăsit acum, dar el este nemuritorul fotbalului”, a afirmat şi fostul atacant englez Gary Lineker.

„Tot ceea ce vedem că face vreun jucător, Pele a făcut deja”, a adăugat atacantul norvegian Erling Haland (Manchester City).

Şi fostul preşedinte al FIFA, Sepp Blatter, a transmis un mesaj în amintirea lui Pele: „Este o veste tristă, Pele ne-a părăsit. Lumea deplânge cel mai mare fotbalist din istorie, dar şi un om minunat. El a celebrat fotbalul ca nimeni altul”.

„Eternul Rege Pele”, a spus şi fostul jucător francez Zinedine Zidane.

„Barca regretă profund moartea Regelui Pele, unul din cei mai buni jucători din toate timpurile. Cu el, fotbalul a devenit mai mare. Odihneşte-te în pace”, a transmis pe Twitter clubul FC Barcelona.

„Legenda Pele va rămâne pentru totdeauna în memoria celor care iubesc acest sport, iar moştenirea sa face din el unul din miturile fotbalului mondial”, a transmis, la rândul său, Real Madrid.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *