Afinităţii ideologice între Beijing şi Moscova. Mesajul președintelui chinez Xi Jinping lui Vladimir Putin

Războiul din Ucraina a fost unul dintre subiectele discutate, vineri, între președintele chinez Xi Jinping și omologul rus Vladimir Putin.

Liderul chinez a afirmat că drumul până la negocieri de pace privind războiul din Ucraina nu va fi lipsit de obstacole.

Potrivit lui Xi Jinping, China îşi va menţine “poziţia obiectivă şi corectă” în această chestiune

Totodată, Xi Jinping a mai spus că Beijingul şi Moscova ar trebui să se coordoneze îndeaproape şi să coopereze în afaceri internaţionale şi a evidenţiat disponibilitatea Rusiei de a se angaja în negocieri privind Ucraina.


Xi şi Putin au devenit tot mai apropiaţi în ultimii ani din cauza neîncrederii împărtăşite în SUA şi aliaţii lor, fapt evidenţiat şi de o declaraţie din februarie privind un parteneriat strategic “fără limite” care a trimis semnale de alarmă în Occident.

Însă după declanşarea invaziei ruse din Ucraina în februarie, China a subliniat în mod public faptul că nu este parte în conflict, şi în septembrie, după ce armata rusă a înregistrat mai multe regrese pe câmpul de luptă, Putin a recunoscut public că Xi are “întrebări şi preocupări” privind războiul.

Potrivit comentariilor sale difuzate vineri de televiziunea de stat rusă, Putin a discutat despre întărirea cooperării militare cu China.
Xi Jinping a fost clar vineri în privinţa afinităţii ideologice între Beijing şi Moscova când vine vorba despre opoziţia comună faţă de hegemonismul SUA.

“Faptele au dovedit în mod repetat că izolarea şi suprimarea sunt nepopulare, iar sancţiunile şi ingerinţele sunt sortite eşecului”, i-a spus Xi lui Putin.


“China este gata să coopereze cu Rusia şi cu toate forţele progresiste din întreaga lume care se opun hegemonismului şi politicii bazate pe urmărirea puterii şi apără cu fermitate interesele privind suveranitatea, securitatea şi dezvoltarea atât ale ţărilor, cât şi ale justiţiei internaţionale”, a adăugat el. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *