Românii, mai realiști ca niciodată. Sondaj de opinie naţional

Este pentru prima oară din ultimele trei decenii când românii spun că anul care urmează, în cazul de față, anul 2023, va fi un an mai prost decât precedentul.

Înn sondajul realizat de IRES jumătate dintre români (51%) cred că 2023 va fi mai prost ca acest an şi doar un sfert (24%) consideră că va fi mai bun.

Cercetarea sociologică arată că mai optimişti sunt respondenţii cu nivel redus de educaţie, dar şi participanţii la studiu care susţin că ar vota cu PSD sau PNL dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare.

Cei mai pesimişti, în schimb, se regăsesc în rândul persoanelor active, cu vârste între 36 şi 65 de ani, şi al celor care nu sunt decişi în privinţa votului la alegerile parlamentare.

Aproape jumătate (48%) dintre intervievaţi se aşteaptă ca anul care vine să fie mai prost decât 2022 în privinţa nivelului de trai, 26% cred că va fi la fel şi 24% consideră că va fi mai bine, iar 2% nu au ştiut sau nu au răspuns.

Sunt mai optimişti cu privire la statusul lor financiar în 2023 tinerii şi votanţii PNL, iar mai pesimişti sunt cei cu venituri scăzute, sub 2.000 lei, cu vârste între 51 şi 65 de ani, dar şi cei care ar vota cu AUR sau sunt indecişi.

Sondajul de opinie naţional a fost realizat de IRES, în perioada 7 – 12 decembrie, prin metoda CATI, pe un eşantion de 1.615 respondenţi, cu vârsta peste 18 ani, cu o marjă eroare ą 2,5%.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *