Nici morții nu mai sunt ca altădată. Compostul uman, un nou trend bio!

Lipsa spațiilor pentru cimitire, și costul tot mai ridicat pentru înmormântări au determinat în unele state ale lumii să se legalizeze „compostul uman”.

După Washington, iată, New York a devenit un alt stat american unde s-a legalizat „compostul uman”, considerat o soluţie alternativă la înmormântările şi incinerările tradiţionale şi o metodă ecologică prin care defuncţii pot fi transformaţi în pământ fertil, utilizabil în activităţi de grădinărit.
Așadar, ignorându-se tot ce înseamnă semnificație religioasă, o persoană decedată poate avea de-acum corpul transformat în pământ după moarte.

Cunoscută şi sub numele de „reducere organică naturală”, această practică constă în descompunerea unui cadavru timp de câteva săptămâni după ce este închis într-un container.

Din 2019 și până în prezent, statele americane Colorado, Oregon, Vermont şi California, precum și Washington și New York au adoptat această metodă .

New York este, prin urmare, a şasea jurisdicţie americană care permite compostul uman, după ce măsura a fost aprobată sâmbătă de Kathy Hochul, guvernatoarea democrată a statului.

Procesul are loc în instalaţii speciale supraterane. Un cadavru este pus într-un recipient închis împreună cu materiale selecţionate, cum ar fi aşchii de lemn, lucernă şi paie de iarbă, şi se descompune treptat sub acţiunea microbilor.

După o perioadă de aproximativ o lună – şi un proces de încălzire pentru a elimina orice contaminare cu eventuali microbi – cei dragi primesc pământul rezultat. Acesta poate fi folosit la plantarea de flori, legume sau copaci.

O firmă americană, Recompose, a declarat că prin serviciile pe care le oferă se poate economisi o tonă de carbon în comparaţie cu o incinerare sau o înmormântare tradiţională.

Emisiile de dioxid de carbon contribuie în mare măsură la schimbările climatice, pentru că ele captează căldura Pământului – fenomen cunoscut sub numele de efect de seră.

Înmormântările tradiţionale, care implică un sicriu, consumă lemn, pământ şi alte resurse naturale.

Susţinătorii compostului uman spun că nu este doar o opţiune mai ecologică, ci şi una mai practică în oraşele în care terenul pentru cimitire este limitat. Însă alţii îşi pun întrebări de natură etică cu privire la ceea ce se întâmplă cu solul care rezultă în urma compostării. Episcopii catolici din statul New York s-ar fi opus legislaţiei, susţinând că trupurile umane nu ar trebui tratate ca nişte „deşeuri menajere”.

De asemenea, au fost exprimate îngrijorări cu privire la costul unui asemenea proces. Dar firma Recompose – a cărei instalaţie din Seattle este una dintre primele din lume – spune că taxa sa de 7.000 de dolari (5.786 de lire sterline) este „comparabilă” cu opţiunile rivale.

Suma medie în SUA pentru o înmormântare tradiţională a fost de 7.848 de dolari în 2021, respectiv 6.971 de dolari în cazul incinerării, potrivit Asociaţiei Naţionale a Directorilor de Funeralii (NFDA).

Transformarea cadavrelor în compost este deja legală în Suedia, iar înmormântările naturale – în care un corp este îngropat fără sicriu sau cu un sicriu biodegradabil – sunt permise în Marea Britanie.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *