Dezastrul vine din cer. Autoritățiule avertizează – „Posibile pierderi de vieţi omeneşti”

Natura se va dezlănțui miercuri și joi în zona de coastă a Pacificului și SUA, mai precis, în California.

Meteorologii americani au alertat deja populația că o furtună ”brutală” ar putea aduce ploi torenţiale şi inundaţii potenţial mortale în această zonă.

De asemenea, autorităţile îi îndeamnă pe locuitori să fie pregătiţi.

“Este un sistem cu adevărat brutal şi trebuie luat în serios”, a avertizat Serviciul american de meteorologie (NWS).

Potrivit acestuia, furtuna va provoca “inundaţii extinse, drumuri scufundate, alunecări de teren, căderi de copaci, pene de curent pe scară largă, întreruperea bruscă a activităţilor comerciale şi, cel mai grav, posibile pierderi de vieţi omeneşti”, conform NWS.

Grav afectată de secetă în ultimii ani, Coasta de Vest este lovită de câteva săptămâni de o serie de furtuni, care au provocat în unele zone precipitaţii în cantităţi apropiate de valori record.

Unele regiuni din nordul Californiei suferă încă consecinţele unei furtuni puternice care s-a abătut în noaptea de Anul Nou, provocând alunecări de teren şi întreruperi de energie electrică. Cel puţin o persoană a murit după ce a rămas blocată în maşina sa din cauza inundaţiilor, au indicat autorităţile.

Pe 31 decembrie, San Francisco a înregistrat a doua cea mai ploioasă zi înregistrată de la începutul măsurătorilor, cu 14 centimetri de precipitaţii.

Marţi, o ploaie slabă se abătuse deja asupra Californiei. Miercuri şi joi, se prognozează o intensificare semnificativă a ploilor, fiind aşteptaţi circa 13 centimetri de precipitaţii în capitala statului, Sacramento.

NWS a avertizat pe Twitter asupra “riscului de inundaţii masive şi a pagubelor provocate de vânt” în zona golfului San Francisco şi pe coasta centrală a Californiei.

Locuitorii din zonele ameninţate au fost sfătuiţi de NWS să îşi pregătească o “geantă de urgenţă” pentru a putea evacua rapid zona în caz de necesitate. NWS a avertizat asupra unor posibile alunecări de teren.

Precipitaţiile aşteptate provin de la un “râu atmosferic”, o bandă îngustă din atmosferă care transportă cantităţi uriaşe de umiditate de la tropice.

Aceste “râuri”, care concentrează volume de vapori de apă echivalente cu lichidul transportat de unele dintre marile fluvii terestre, sunt departe de a fi excepţionale în timpul iernii californiene.

Dar fenomenul actual este însoţit de o “bombă depresionară”, un sistem capabil să provoace o scădere bruscă şi foarte rapidă a presiunii, generând totodată vânturi foarte puternice.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *