Mai răruț că-i mai drăguț. Voucherele pentru alimente și ajutorul pentru energie NU se mai dau în luna ianuarie

Prima tranșă a voucherelor alimentare se va livra abia în luna martie, iar următoarele tranșe vor fi trimise la fiecare două luni, mai exact în lunile mai, iulie, septembrie și decembrie.
Și ajutorul pentru energie va avea o întârziere. Abia în luna februarie se va livra jumătate din acest ajutor, iar restul – în luna septembrie a acestui an. Asta în condițiile în care ar fi trebuit să își plătească facturile rămase restante din luna noiembrie a anului 2022.
În acest an, românii considerați vulnerabili, precum cei cu pensii mici, copiii și adulții cu handicap, cei care provin din familii care au alocație de susținere etc., vor primi 1.400 de lei, în două tranșe, pentru a-și putea plăti facturile la energie.
În 2023, românii considerați vulnerabili, precum cei cu pensii mici, copiii și adulții cu handicap, cei care provin din familii care au alocație de susținere etc., vor primi 1.400 de lei, în două tranșe, pentru a-și putea plăti facturile la energie.
În acest an, cetățenii vulnerabili primesc un ajutor în valoare de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie. Acesta va putea fi utilizat până în 31 decembrie 2023 și va fi acordat în două tranșe, în februarie și septembrie.
Ajutorul vine sub forma unui „card de energie”, adică un voucher tipărit care conține un cod de bare. Poșta Română este cea care va asigura serviciile de emitere, distribuire și încărcare a cardurilor, dar și efectuarea plăților prin mandat poștal.
În baza cardului de energie, clienții vulnerabili vor putea deconta factura de energie indiferent de natura acesteia (energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale pentru încălzire) în limita a 8 mandate poștale/loc de consum, pe durata programului de sprijin.
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale este responsabil cu întocmirea listei cu cetățenii care vor primi acest sprijin. Voucherul este valabil pe teritoriul României, iar beneficiarii vor putea plăti cu ajutorul lui, prin serviciul de mandat poștal asigurat de Poșta Română, datorii curente sau restante către furnizorii de energie.
Utilizarea cardului de energie se face, obligatoriu, împreună cu actul de identitate sau prin împuternicire legală. Vânzarea cardului este interzisă.
Lucian Ionescu