Epidemie de gripă în România. „Avem infecţii respiratorii la toate nivelurile şi superioare şi inferioare”

Explozia cazurilor de gripă a supraaglomerat aproape toate spitalele din țară.

Ca atare, Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, miercuri, că este posibil ca joi să fie declarată oficial epidemie de gripă în România. El a adăugat că ar fi a treia săptămână de creştere susţinută a cazurilor şi a trecut în revistă şi măsurile care ar putea fi luate, prioritare fiind cele care ar putea fi stabilite pentru spitale.

„Aşteptăm cifrele de mâine, joi se face bilanţul. E foarte probabil să avem a treia săptămână de creştere consecutivă. În funcţie de situaţia de joi se va declara epidemia de gripă. Nu se introduc restricţii, se iau măsuri în spitale pentru limitarea vizitelor pentru perioada cât va evolua starea de epidemie.

Se vor intensifica măsurile pentru protecţia personalului medical şi a pacienţilor, inclusiv masca în interior, screening epidemiologic. Orice persoană care e răcită trebuie să evite se revină în colectivitate până la dispariţia simptomelor.

Cel mai important e să fii izolat, să nu transmiţi mai departe infecţia respiratorie. Colegii mei au recomandat ca antibioticele să nu fie utilizate în infecţiile virale, iar pacienţii să se prezinte la unităţile de primiri urgenţe în cazurile medii şi grave.

Cei cu forme uşoare trebuie să se adreseze medicilor de familie, să nu aglomereze camerele de urgenţe”, a declarat Alexandru Rafila.

Medicul Sandra Alexiu precizează

Numărul persoanelor care se prezintă la medic în această perioadă cu infecţii respiratorii este în creştere, acest fenomen fiind consecinţa faptului că în ultimii trei ani virusurile nu au mai circulat, iar imunitatea este mai scăzută, pentru că oamenii au stat într-o oarecare izolare din cauza pandemiei de COVID-19, a spus preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu.

“Avem patologie din toate grupele de vârstă, avem infecţii respiratorii la toate nivelurile şi superioare şi inferioare. Superioare înseamnă că afectează cap, gât, urechi şi inferioare înseamnă că merg spre plămâni.

Avem tot felul de simptomatologii – de la o simplă răceală, la febră 40 şi stare gravă. Testăm în fiecare zi şi avem cazuri confirmate pe test rapid cu gripă şi COVID.

Din păcate, foarte puţini colegi de-ai mei testează pentru virusul scinţial respirator pentru că testele sunt destul de scumpe şi pacienţii nu prea le plătesc şi atunci nu le luăm nici noi”, a explicat Alexiu.

Copiii foarte mici şi pacienţii vârstnici sunt cei mai vulnerabili

Potrivit acesteia, cel mai rău sunt afectaţi copiii foarte mici şi pacienţii vârstnici sau cu diverse boli grave care scad imunitatea.

“Ceea ce se întâmplă acum este consecinţa acestor trei ani de oarecare izolare. (…) Masca şi partea de restricţii iniţiale au avut un rol foarte important, deoarece ne-au permis să învăţăm mai multe despre virus şi să câştigăm timp să scădem numărul de victime pentru a putea avea un vaccin. (…)

Faptul că s-a prelungit mult partea de izolare, că au fost ţări cu o rată mai mică de vaccinare, cum a fost România, care au continuat să menţină învăţământul acasă, online a făcut ca toate virusurile de sezon să circule mai puţin. (…)

În momentul în care aceste virusuri nu mai circulă se schimbă acest echilibru fragil. Asistăm în momentul acesta la o modificare a echilibrului, o imunitate a omului care nu a mai fost rulată, întreţinută timp de vreo doi-trei ani şi acum ne trezim cu forme mai serioase, mai virulente ale răcelilor de sezon, nişte virusuri care sunt în cascadă”, a precizat dr. Alexiu.

Ea a explicat că în prezent circulă în paralel două sau trei tipuri de virusuri, lucru care nu se întâmplă de obicei.

“De obicei circulă un virus care este dominant şi care le acoperă pe celelalte. Faptul că noi nu am luptat cu ele doi-trei ani de izolare acum ne costă. (…) Când ai trei ani de zile în care virusurile nu au mai circulat tot ce înseamnă sistemul imunitar este un pic mai jos. (…) Această recuperare, chiar dacă este mai dificilă, probabil că ne va duce înapoi de unde am pornit în urmă cu trei ani”, a menţionat medicul.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *