Primele victime ale gripei în România. Decizia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila

Au fost comunicate, joi, primele două decese din cauza gripei în România.

Este vorba de o tânără de 25 de ani și de o femeie de 50 de ani, ambele din București, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Potrivit CNSCBT, au fost comunicate primele două decese confirmate cu virus gripal din acest sezon.

Primul caz a fost la o femeie în vârstă de 25 de ani, din București, fără condiții medicale pre-existente și nevaccinată antigripal. Ea a fost confirmată cu virus gripal tip A, subtip H3.

Al doilea caz a fost la o femeie în vârstă de 50 de ani, din București, care avea probleme medicale preexistente, dar era nevaccinată antigripal. Ea a fost confirmată cu virus gripal tip A, subtip H1.

Conform datelor publicate joi de către Institutul Național de Sănătate Publică, în săptămâna 26 decembrie 2022 – 1 ianuarie 2023, au fost raportate 74.567 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii).

Deși în această săptămână au existat subraportări ca urmare a sărbătorilor de iarnă, variația în plus față de media calculată de 48.489 cazuri din aceleași săptămâni din 5 sezoane prepandemice (2015-2019) a fost de 53.8%, fiind a 3-a săptamână consecutivă în care au fost depășite ratele istorice, potrivit INSP.

Cazurile de gripă clinică au fost raportate de 34 județe, cele mai multe fiind în municipiul București (2624) și în județele Brașov (441), Cluj (243) și Prahova (236).

Având în vedere succesiunea a 3 săptămâni epidemice, care au evoluat cu o intensitate înaltă a activității gripale, putem vorbi de o situație de alertă epidemiologică, spune INSP.

România se află în cea de a treia săptămână a creșterii numărului cazurilor de infecții respiratorii, dar nu va fi declarată epidemie de gripă pentru că asta ar implica impunerea unor noi restricții, a anunțat joi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a precizat că va fi instituită „stare de alertă epidemică”. ”Nu putem lua măsuri care să blocheze din nou activitatea economică și socială în România”, a spus Rafila.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *