Un nou val de COVID poate ataca Europa. Măsuri de securitate pe toate aeroporturile europene

China a pus capăt pe neaşteptate politicii sale “zero-COVID” în decembrie şi de atunci a cunoscut o explozie a numărului de cazuri de îmbolnăviri cu COVID.

De asemenea, duminică vor fi ridicate și obligaţiile de carantină pentru turiştii din străinătate.

În aceste condiții, la ultima ședință a Comisiei Europene s-a luat decizia, că cele 27 de state membre ale Uniunii Europene șă aibă libertatea să aplice unele măsuri de protecție împotriva răspândirii COVID-ului.

„Toată lumea înţelege că, dacă nu acţionăm împreună, vor fi găuri în dispozitiv”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei.

“Abordarea noastră se bazează pe ştiinţă (…) Luăm măsurile pe care le considerăm justificate, adaptate la evoluţia situaţiei din China şi pe baza discuţiilor dintre experţii noştri”, a a adăugat și o altă purtătoare de cuvânt a Comisiei.


China a condamnat marţi aceste restricţii impuse de un număr tot mai mare de ţări din întreaga lume, avertizând că ar putea lua “contramăsuri” ca represalii.

Îngrijoraţi de lipsa de transparenţă asupra datelor chineze şi temându-se de apariţia unor noi variante, europenii au reacţionat iniţial dispersat, trei dintre statele membre ale UE (Italia, Spania, Franţa) hotărând unilateral să impună testarea la sosire sau la îmbarcare pentru călătorii din China.

Statele membre ale UE sunt “puternic încurajate” să impună tuturor călătorilor din China să prezinte înainte de plecare un test negativ la COVID-19 efectuat cu cel mult 48 de ore mai devreme.


Cei 27 sunt, de asemenea, încurajaţi să “testeze apele uzate ale aeroporturilor care primesc zboruri internaţionale şi pe cea a avioanelor care sosesc din China”, cu secvenţiere genomică.

Nu în ultimul rând, statele membre au căzut de acord să “recomande ca toţi pasagerii de pe zborurile către şi dinspre China” să poarte o mască de protecţie, potrivit concluziilor acestei reuniuni.

Aceste concluzii sunt considerate ca fiind adoptate definitiv, deoarece sunt recomandări fără caracter obligatoriu din punct de vedere juridic.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *