FIDESZ este în cădere liberă. Premierul ungar Viktor Orban scade masiv în popularitate

Sondajul de opinie efectuat de Institutul Medián în luna decembrie a scos la iveală ceea ce se observa, de fapt, și cu ochiul liber.

Numărul de susținători ai coaliției guvernamentale din Ungaria formată din FIDESZ și KDNP (Partidul Popular Creştin Democrat) prezintă o scădere masivă.

În paralel cu acestă situație, opoziția este incapabilă să se adreseze alegătorilor dezamăgiți de partidele de guvernământ, lucru prezentat și de presa de la Budapesta.

Potrivit sondajului, în rândul întregii populaţii cu drept de vot popularitatea FIDESZ a scăzut cu 16% în ultimele trei trimestre ale anului trecut. Alegătorii care s-au îndepărtat de partidele de guvernământ continuă să întărească rândurile neafiliaţilor, iar opoziţia nu este capabilă să îi atragă pe aceştia în baza sa electorală.

Procentul independenţilor a crescut însă până la 30 la sută. În rândul alegătorilor care ar merge la urne în mod cert, susţinerea FIDESZ-KDNP este în continuare de 50%, partidele de guvernământ fiind urmate în clasament de Coaliţia Demokratică (DK), cu 12 la sută. Formaţiuniile Momentum şi Patria Noastră se bucură în prezent de un sprijin de opt procente fiecare în parte, iar partidul satiric „Câinele cu Două Cozi” de şapte procente. Sprijinul partidului Jobbik este de 5%, al Partidului Socialist Ungar (MSZP) şi al formaţiunii Politica Poate Fi Altfel (LMP) de câte doi la sută, iar formaţiunea Dialog are o susţinere doar de unu la sută.

Mişcarea Ungaria Tuturor, condusă de Péter Márki-Zay – care încă nu este oficial un partid – are un sprijin de 3%, iar Partidul Popular al lui Péter Jakab se bucură de un sprijin de 2%. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *