Mașini noi la fier vechi. Mii de șoferi vor deveni pietoni

Un proiect de lege recent aprobat de Senat care urmează să treacă de Camera Deputaților și promulgat de către președintele României va scoate din circulație zeci de mii de autovehicule cu volanul pe dreapta.

Excepție vor face, potrivit proiectului, autovehiculele istorice dar și autovehiculele speciale utilizate de către serviciile publice comunitare.

În prezent acest tip de autovehicule nu mai pot fi înmatriculate la noi în țară, potrivit ordinului ministrului Transporturilor din anul 2018. Acest ordin vizează mașinile din Marea Britanie.

Argumentele care vin în sprijinul proiectului spun că, „intervenţia legislativă este necesară deoarece numărul total de accidente produse de maşini cu volanul pe dreapta depăşeşte 10% din totalul accidentelor pe an. Coliziunile sunt frontale, iar posibilitatea de evitare este nulă din cauza lipsei de vizibilitate a şoferilor acestor maşini”.

De altfel, documentul scoate în evidenţă şi amploarea luată de valul de înmatriculări de maşini cu volanul pe dreapta în România. Astfel, potrivit unor statistici ale Registrului Auto Român, la noi în ţară au fost aduse peste 29.000 de maşini cu volanul pe dreapta în anul 2018 şi mai mult de 20.000 maşini în anul 2019, care, din cauza Brexit, este şi ultimul an în care s-au putut efectua astfel de importuri de către persoanele fizice.

În cazul mașinilor înmatriculate sau înregistrate în România după data la care va intra în vigoare noua lege, interdicția urmează să se aplice după 6 luni de la data înmatriculării sau înregistrării în România.

Cei care nu vor respecta noua prevedere va constitui contravenție, iar autoritățile îi vor sancționa cu reținerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare ori a dovezii înlocuitoar. Acesta va fi restituit numai în momentul în care șoferul sancționat va arăta dovada eliberată de către RAR din care să rezulte că mutarea postului pe partea stângă a fost efectuată.

Această intervenție legislativă este necesară deoarece numărul de accidente care au fost produse de către mașinile cu volan pe dreapta depășește 10 puncte procentuale din numărul total al accidentelor anuale. După cum arată anumite statistici ale RAR, în anul 2018 au fost aduse peste 29.000 de astfel de mașini, în timp ce numărul acestora a ajuns la 20.000 în anul 2019.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *