Vladimir Putin a fost decorat. Care este statul care i-a oferit o înaltă distincție

Președintele Republicii Srpska (o entitate a Bosniei și Herțegovinei), Milorad Dodik, i-a acordat duminică președintelui rus Vladimir Putin cea mai înaltă medalie de onoare pentru „preocuparea și dragostea sa patriotică” pentru jumătatea Bosniei controlată de sârbi.

Dodik l-a premiat pe Putin cu ocazia „Zilei Republicii Srpska”, care a fost considerată ilegală de curtea constituțională a Bosniei. Acesta marchează ziua în care sârbii bosniaci au proclamat că se despart de Bosnia în 1992, cu scopul de a separa regiunile populate de sârbi din statul balcanic și de a le uni cu Serbia.

Ambasadorul Rusiei în Bosnia și Herțegovina, Igor Kalabuhov, și-a exprimat recunoștința în numele lui Putin pentru onoarea acordată.

“Această distincţie este o confirmare a caracterului strategic al relațiilor îndreptate spre consolidarea prieteniei popoarelor noastre fraterne” – a subliniat diplomatul rus. Ordinul va fi înmânat președintelui rus la prima întâlnire oficială a celor doi lideri.

“Sunt mândru, bucuros și fericit că, de Ziua Republicii și în numele Republicii Srpska, al instituțiilor și al cetățenilor săi, acord ordine și distincţii prietenilor republicii și exprim cel mai profund respect pentru ei” – a spus Dodik.

Ceremonia de premiere a avut loc în cadrul sărbătoririi Zilei Republicii Srpska, marcată pe 9 ianuarie. Duminică, Republica Srpska sărbătorește a 31-a aniversare de la înființare.

Republika Sârpska este una dintre cele două entități care compun statul modern Bosnia și Herțegovina. Cealaltă entitate este Federația Bosniei și Herțegovinei.

La 9 ianuarie 1992, Adunarea sârbilor din Bosnia și Herțegovina a adoptat Proclamația Republicii poporului sârb din Bosnia și Herțegovina (Republika Srpska).

La 28 februarie 1992, Constituția Republicii Srpska a fost adoptată și a declarat că teritoriul statului include regiuni autonome sârbe, comune și alte entități etnice sârbe din Bosnia și Herțegovina.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *