Demonstrație de forță în Republica Srpska. „Suntem gata să luptăm pentru libertatea noastră”

După ce liderul Republicii Srpska (RS), Milorad Dodik, i-a acordat, luni, o decoraţie preşedintelui rus Vladimir Putin, a participat la o demonstraţie de forţă controversată a forţelor de securitate sârbe.

Cu această ocazie, Dodik a afirmat că, entitatea sârbă bosniacă “aparţine” sârbilor care “sunt gata să îşi apere libertatea”.
Prin forţa “justiţiei naturale, divine, umane şi a oricărei alteia, acest spaţiu aparţine sârbilor care s-au organizat pe 9 ianuarie 1992 şi şi-au întemeiat republica sârbă”, a continuat preşedintele RS în cadrul unei parade organizate cu ocazia “sărbătorii naţionale” a entităţii sârbe.

Liderii sârbilor bosniaci (ortodocşi) sărbătoresc această aniversare în fiecare an cu mare pompa, chiar dacă Curtea Constituţională bosniacă a decis în 2015 că sărbătoarea este discriminatorie faţă de bosniaci (musulmani) şi croaţi (catolici).

Ostili ideii de independenţă a Bosniei, dorită de bosniaci şi croaţi în timpul destrămării Iugoslaviei la începutul anilor 1990, liderii politici ai sârbilor bosniaci şi-au proclamat “Republica”. Trei luni mai târziu a izbucnit un conflict care avea să dureze până în 1995, provocând aproximativ 100.000 de morţi. De la încheierea războiului, Bosnia şi Herţegovina (BiH) a fost împărţită în două entităţi, RS şi Federaţia Croato-Bosniacă, care beneficiază de autonomie considerabilă, guverne şi forţe de poliţie proprii.

“Republica este mândră, poporul său este mândru de libertatea sa şi este pregătit să o apere. Nu suntem o ameninţare pentru nimeni. Vrem doar să spunem că suntem gata să luptăm pentru libertatea noastră”, a spus Milorad Dodik după încheierea paradei care a avut loc în Sarajevo-Est şi la care au participat câteva sute de poliţişti sârbi, inclusiv forţe speciale şi antitero, urmate de vehicule blindate.

Organizat de obicei la Banja Luka, capitala RS, evenimentul a fost criticat de primăria din Sarajevo, care l-a calificat ca fiind o provocare.

Vizat de sancţiuni americane pentru ameninţările sale secesioniste, Milorad Dodik a repetat duminică că obiectivul sârbilor bosniaci este acela de a avea propriul lor stat. El a mai anunţat că liderul de la Kremlin, cu care s-a întâlnit la Moscova în septembrie, va fi onorat cu cea mai înaltă medalie a RS pentru “dragostea sa pentru Republica Srpska”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *