Invazie de șacali în Munții Măcin. Soluția salvatoare a autorităților

În Delta Dunării și în Munții Măcinului șacalii s-au înmulțit peste măsură, iar autoritățile caută soluții pentru limitarea numărului acestor animale.

În acest context, Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului (APNMM) susține, că una dintre soluțiile viabile ar fi popularea zonei cu haite de lupi.

Potrivit APNMM, în curând vor începe demersurile pentru încheierea unor parteneriate cu instituţii de specialitate pentru realizarea unui studiu pentru o perioadă de doi ani de zile prin aducerea haitelor de lupi care presupune că ar opri înmulțirea necontrolată a șacalilor.

În opinia conducerii APNMM, lupul este singura soluţie pentru a ţine sub control efectivele de şacali care produc pagube comunităţilor din zona Munţilor Măcinului.

Directorul APNMM, Viorel Roşca, a declarat că decizia luată la finele anului trecut de Consiliul ştiinţific pentru reintroducerea lupului în rezervaţie trebuie urmată de un studiu realizat de instituţii cu expertiză care să releve oportunitatea unei asemenea decizii, studiul urmând să se desfăşoare timp de doi ani.

„Pe 20 decembrie 2022, au fost văzute urme de lup, în zona Hamcearca. (…) În cei doi ani trebuie studiat şi care e bariera. De ce nu masculul sau femela alfa care ajunge până aici nu se întoarce cu ceilalţi membri ai haitei. Ceva se întâmplă, un zgomot, o puşcă, o fragmentare de habitat”, a afirmat directorul Roşca.

El a mai spus că din anul 2007 în rezervaţie au fost observate urme de lup, însă acestea nu au fost urmate de stabilirea unei populaţii în zonă.

„În multe zone ale Europei, s-a dovedit că acolo unde ai împuşcat şase indivizi de şacal au apărut alţi 12, pentru că sunt condiţii de hrană, nu au competitori. Prezenţa lupului inhibă dezvoltarea populaţiei de şacal”, a precizat directorul Viorel Roşca.

În ultima perioadă, mai mulţi tulceni care au gospodării în zona administrată de APNMM s-au plâns din cauza şacalilor.

„Spun cei care stau la marginea satului că de când începe să se întunece nici nu pot dormi de şacali. Ei vin până în sat”, a afirmat Ion Paraschiv, din comuna Luncaviţa, aflată în perimetrul Parcului Naţional Munţii Măcinului.

Înmulţirea şacalilor din Munţii Măcinului are loc în paralel și în localităţile din Delta Dunării.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *