Scandalul carburanților se extinde. Ungurii au luat cu asalt benzinăriile din Croația

Prețurile crescute ale carburanților din Ungaria au determinat ca locuitorii de la granița cu Croația să ia cu asalt benzinăriile de acolo.

Când vine vorba de carburanţi în Europa de Est în plină furtună de inflaţie, nimic nu este simplu. În Ungaria, după ce guvernul condus de Viktor Orban a retras plafoanele de preţ, benzi­na şi motorina s-au scumpit atât de mult încât ungurii se duc acum să-şi facă plinul la maşini în ţarile vecine.

Ungurii se întorc de la vecini cu canistre şi alte recipiente pline cu benzină sau motorină

Ungurii au acum cei mai scumpi carbu­ranţi din regiune. Se întorc acasă şi cu canistre şi alte recipiente pline cu benzină sau motorină. Această situație amintește de perioada când, Guvernul Orban a introdus plafonarea prețurilor la carburanți. Plafoanele au fost ridicate la începu­tul lunii trecute deoarece acestea descurajau importurile, ducând la penurii de benzină şi motorină

Cât costa un litru de benzină în Ungaria, Croația sau Ucraina

Cel mai puţin plătesc ucrainenii. În Ucraina, un litru de benzină Euro 95 costă echivalentul a 1,34 euro. În Ungaria, acelaşi produs costă aproape 1,6 euro.

Ungurii se duc la vecini nu doar pentru a achiziţiona carburanţi, ci şi pentru a-şi face cumpărăturile în supermarketuri. Ei cumpără mai ales legume, carne şi bunuri de uz zilnic cum ar fi hârtia igienică şi deodorizant de toaletă. Toate acestea sunt mult mai ieftine în Croaţia decât în Ungaria. Ungurii preferă Croaţia şi deoarece aceas­tă ţară a intrat de curând în spaţiul de liberă trecere Schengen.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *